Sanningskommission om romer
Inrätta en sanningskommission, uppdra åt diskrimineringsombudsmannen (DO) att främja romers medvetenhet om sina rättigheter, skapa en ungdomsledarakademi och inrätta en romsk kulturnämnd. Det är några av de förslag som Delegationen för romska frågor i dag överlämnade till statsrådet Nyamko Sabuni.
Delegationen konstaterar att det råder en extrem och oförsvarbar exkludering av romer från alla delar av samhället. Romernas situation är både mänskligt och ekonomiskt ohållbar, anser delegationen, ledd av demokratiambassadör Maria Leissner.
Enligt Maria Leissner lever romerna i Sverige i dag i ett utanförskap, med upp till 80 procents arbetslöshet.
– Det råder ett välfärdsgap i Sverige, många romer saknar utbildning, stängs ute från arbetsmarknaden och barnen får inte tillräckligt stöd i skolan. Få romska barn och ungdomar uppnår grundskolekompetens och går vidare till gymnasium eller universitet, säger hon.
Romerna befinner sig enligt Leissner i ett maktunderläge och det råder en stor förtroendeklyfta med misstro och bristande tillit mellan romerna och majoritetssamhället.
– Det råder också en antiziganism, en rasism särskilt riktad mot romer, från individer, institutioner och strukturellt i samhället.
Enligt delegationen uppgår kostnaderna för romernas utanförskap, i form av bland annat uteblivna skatteintäkter och extra utgifter, till 12,4 miljarder kronor per år. Delegationen föreslår åtgärder och investeringar under 20 år för att förbättra romernas situation som kostar 80–100 miljoner kronor om året.
– Vi ska skämmas för hur vi behandlat romer och när vi har börjat skämmas så kanske vi kan ändra beteende. Det är ett utanförskap som är helt oacceptabelt för Sverige år 2010, säger Maria Leissner.
– Vi har alldeles för länge låtit bli att vidta åtgärder därför att man hela tiden har sagt att romer vill inte skicka sina barn till skolan, de vill inte jobba. Det finns så mycket fördomar om romer, säger integrationsminister Nyamko Sabuni (FP).
Hon anser att romerna som minoritetsgrupp är mer utsatta än andra grupper i det svenska samhället.
– Romerna är den enda gruppen i samhället som folk kan uttrycka saker om och till och med diskriminera utan att omgivningen reagerar.
Sabuni har i dag tillsammans med EU-ministern Birgitta Ohlsson skickat ett brev till Europeiska kommissionens för att påtala alla medlemsstaters ansvar för romernas situation.
– Kommissionen måste ta ett initiativ till en handlingsplan som är bindande för medlemsstaterna där man skriver konkret hur man tillförsäkrar romer tillgång till arbete, bostad och arbetsmarknaden. Mitt bekymmer är att en del av EU:s medlemsstater behandlar sina romska medborgare så illa att de tvingas lämna sina hemländer och åka till andra EU-länder, säger Sabuni.