Annons
Nyheter

Sänkta betyg för svenska storbanker

Ratinginstitutet Moody's sänker betyget för storbankerna Handelsbanken och Nordea. Företrädare för bankerna tonar ner beskedets betydelse, och finansmarknadsminister Peter Norman säger sig heller inte vara orolig.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2012

– Vi har aldrig varit finansiellt starkare än vad vi är i dag, och jämfört med när Moody's gav betyg förra gången, som nu har sänkts, är alla nyckeltal starkare, säger Bengt Carlsson, presschef på Handelsbanken, till TT.

Det finns ingen anledning till oro för bankens privatkunder och småsparare, hävdar Bengt Carlsson.

Annons

Carlsson tror heller inte att bankens upplåningskostnader kommer att bli högre, och konkurrenten Nordea tonar också ner betydelsen.

– Eftersom vi är en av absolut starkaste bankerna i Europa tror vi att det kommer att få mycket begränsade effekter. Det här har ju redan varit mer eller mindre känt, säger Erik Durhan, pressansvarig på Nordea.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) anser att Moody's översyn visar att Sverige har en stabil banksektor – de sänkta betygen till trots.

– Resultatet var ungefär vad man kunde förvänta sig. Om man jämför de svenska bankernas betyg med europeiska bankers så är Sverige nästan i särklass. Det är viktigt för hela vår finansiella stabilitet, säger finansmarknadsministern till TT.

TT: Du låter inte särskilt oroad?

– Det finns anledning att vara bekymrad, men inte av det här. Däremot har Europa en finansiell kris som bottnar i Grekland. Men just det här tycker jag inte att man ska oroa sig över, säger Peter Norman till TT.

Moody's bekräftar däremot betygen för SEB och Swedbank. Sämre gick det för Landshypotek, som finansierar investeringar i jord- och skogsbruket, och får sitt betyg sänkt med två steg. Men Landshypotek säger att det har mycket liten betydelse.

"Vi påverkas ytterst marginellt. Vår utlåning till svenska jord- och skogsbruket finansieras till fyra femtedelar via säkerställda obligationer där vi har högsta möjliga rating från Standard & Poors. Det är aldrig bra att nedgraderas, men betydelsen är marginell för oss och våra kunder. Därför känner vi ingen särskild oro", säger Kjell Hedman, vd för Landshypotek, i ett pressmeddelande.

Enligt finansanalytikern Peter Malmqvist betyder en nedgradering av betyget hos Moody's i teorin att det blir dyrare för bankerna att låna. Det behöver dock inte innebära att det blir så i praktiken, säger han till TT.

– Teorin bygger på att alla runt omkring bankerna tror på nedgraderingen. I normalfallet brukar Moody's och Standard & Poor's vara väldigt betydelsefulla inom bankvärlden eftersom deras ratings styr placeringen av pengar. Men ratinginstituten agerar inte särskilt förtroendeingivande just nu.

Annons

– Jag tror att fler än jag tycker att de är svåra att tolka.

Han påpekar att bankerna har en trygghet i att den största finansieringskällan är inlåningen från den svenska allmänheten som knappast styrs av ratinginstituten. Däremot kan de stora placerarna påverkas i sina beslut att köpa bankernas lån.

Malmqvist säger att han inte håller med om att bankerna ska nedgraderas.

På hemsidan skriver Moody's efter sin granskning av de fem svenska bankgrupperna, att samtligas värderingar nu har "stabila utsikter".

Svenska Dagbladet, som på torsdagskvällen skrev på nätet att en nedgradering var att vänta, kommenterade det omdömet med att det borde betyda att börsdramatiken på fredagen uteblir och att marknaden snarare borde överraskas över att det inte blev värre.

Även de norska bankerna DNB och Sparebanken Vest har fått sina kreditbetyg sänkta av Moody's.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons