Annons
Nyheter

"Sänkt krogmoms gav jobb"

Sänkningen av restaurangmomsen har gett nya jobb, enligt restaurangföretagen. Under årets tre första månader tillkom 14 500 lediga platser till Arbetsförmedlingen, en ökning med drygt 20 procent, jämfört med året innan.
Nyheter • Publicerad 24 april 2012
Foto: Rick Bowmer

Under årets tre första månader tillkom 14 500 lediga platser till Arbetsförmedlingen, en ökning med drygt 20 procent jämfört med samma period året innan, enligt Sveriges Radio Ekot.

– Det här är en momseffekt. Annars hade man kunnat se samma förhållande inom andra branscher, säger Eva Östling Ollén, vd för Visita, tidigare Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Annons

Enligt utvärderingsinstitutet IFAU måste priserna falla mer för att reformen ska få någon bestående effekt på sysselsättningen.

Arbetsgivarorganisationen Visita har granskat konsumentprisindex (KPI) för årets tre första månader, och jämfört med utvecklingen de senaste tre åren.

– Prisnivån är 2,3 procent lägre än om man inte hade sänkt momsen, säger Eva Östling Ollén till TT.

Ökningen av antalet lediga platser på Arbetsförmedlingen visar att momssänkningen också fått effekt på sysselsättningen, enligt Visita. Medan platserna på arbetsmarknaden totalt har ökat med 0,7 procent har de inom restaurangbranschen gått upp 20,8 procent.

– Det finns ett starkt behov att nyanställa och det behovet har påverkats synnerligen av momssänkningen, säger Eva Östling Ollén.

Men när senaste restaurangindex släpptes för bara tre veckor sedan ville Visita inte uttala sig om momssänkningens effekt på sysselsättningen. Det var för tidigt att dra sådana slutsatser, sade man då.

– Vi har velat ge det tid innan vi kommenterar. Fortfarande är det oerhört tidigt, men när det visade sig att det var så stor skillnad var det tydligt att vi inte kunde hålla tyst om det.

Samtidigt har Hotell- och restaurangfacket nyligen höjt sin a-kasseavgift eftersom allt fler av förbundets medlemmar blir arbetslösa. Hur det går ihop med Visitas bild av att sysselsättningen ökar kan Eva Östling Ollén inte svara på.

– Jag tror att det är bättre att fokusera på de offentliga siffror vi har. Vi får de här siffrorna från Arbetsförmedlingen. Jag vet inte hur facket får sina siffror, men de får stå för dem.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons