Annons
Nyheter

Sängdammet en hälsofara

Dammtussarna under sängen är inte bara missprydande. De kan vara giftiga också, visar en undersökning gjord av Naturskyddsföreningen.
Nyheter • Publicerad 14 september 2011
Damm under sängen.
Damm under sängen.Foto: 

En rad miljö- och hälsofarliga kemikalier döljer sig i dammet från tolv undersökta sovrum i tolv länder, däribland Sverige, Belgien, Italien, Tjeckien, Tanzania och Uganda. Inget hem var bättre än något annat, enligt Naturskyddsföreningens analys.

I dammtussarna, som analyserades i samma laboratorium, hittades både cancerframkallande och/eller hormonstörande ämnen, bland annat ftalater, nonylfenoler, bisfenol, metylkvicksilver, bly och kadmium.

Annons

– Eftersom vi bara tittat på ett enda hem i varje land kan vi inte jämföra länderna. Men studien visar att nästan alla de här gifterna finns i alla hem världen över, säger David Gunnarsson, ansvarig för miljögifter på SNF.

Generellt sett hade det filippinska sovrummet de högsta gifthalterna, men i dammtussarna i det svenska sovrummet, beläget i Hammarby sjöstad i Stockholm, hittades jämförelsevis höga nivåer av kvicksilver och bisfenol.

SNF kräver att kemikaliepolitiken skärps. Sverige bör exempelvis stödja Danmarks förslag att förbjuda ftalater.

– Alla farliga ämnen ska bort. Vi ska inte hitta gifter under våra sängar, säger Mikael Karlsson.

Dennis Ernst
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons