Annons
Nyheter

Sämst lön till hembiträden

Hembiträden är en av de yrkesgrupper som tjänar sämst i Sverige. Den yrkesgrupp som tjänar bäst, verkställande direktörer, får i snitt drygt fyra gånger mer i lön.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2010
Hembiträden tjänar i genomsnitt 16 900 kronor i månaden.
Hembiträden tjänar i genomsnitt 16 900 kronor i månaden.Foto: 

Hembiträden har bland de allra lägsta lönerna i Sverige på i genomsnitt 16 900 kronor i månaden. Det skriver Dagens Industri på nätet utifrån statistik från Statistiska Centralbyrån över genomsnittslönen i olika yrkesgrupper.

De högsta lönerna i kommunal sektor i Sverige får högre ämbetsmän och politiker, som tjänar i genomsnitt 53 200 kronor, alltså mer än tre gånger så mycket som hembiträdena.

Annons

Inom landstingssektorn har verksamhets- och driftschefer de högsta lönerna, i genomsnitt 57 800 kronor. Lägst lön inom landstingssektorn har hotell- och kontorsstädare, som tjänar i genomsnitt 19 800 kronor.

Köks- och restaurangbiträden får en genomsnittlig timlön på 105,7 kronor, vilket är den lägsta genomsnittliga timlönen inom privat sektor. De högsta lönerna inom privat sektor i Sverige har yrkesgruppen vd:ar, som tjänar i genomsnitt 74 700 kronor i månaden.

En av de högsta lönerna i Sverige får telekomjätten Ericssons vd, som får en total ersättning på 42,4 miljoner kronor om året.

Paul Torstensson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons