Annons
Nyheter

Salivprov visar kariesrisk

Ett enkelt salivprov i treårsåldern kan i framtiden visa hur stor risk ett barn löper att få hål i tänderna. Det är målet för forskning som pågår vid Malmö högskola.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2010

I forskningsprojektet, som odontologiska fakulteten vid Malmö högskola driver tillsammans med Skånes universitetssjukhus i Malmö, samlar forskarna data om 909 barn i Skåne. Bland annat noteras mängden karies (hål i tänderna). Kariesförekomsten jämförs med barnens så kallade HLA-profil, som kan beskrivas som en markör på immunceller som styr kroppens immunförsvar. Vissa HLA-profiler ökar risken för vissa sjukdomar och det finns även HLA-profiler som innebär en ökad risk för karies.

Forskarassistenten Marie Louise Wallengren Lundin på avdelningen för cariologi, har konstaterat att 572 barn i gruppen har en HLA-profil som misstänks öka risken för karies. Hon hoppas nu kunna följa barnen upp till 15 års ålder för att se hur deras kariessituation utvecklas. Resultatens ska sedan jämföras med de andra barnen i gruppen med en mer gynnsam HLA-profil.

Annons

"I framtiden hoppas jag att vi med hjälp av ett enkelt salivprov tidigt kunna identifiera de barn som löper en ökad risk att drabbas av karies", säger Marie Louise Wallengren Lundin i ett pressmeddelande från Malmö högskola.

Hon tänker sig att proven kan tas i samband med treårskontrollen. Förutom HLA-profilen tittar man också på om barnen har bakterierna mutansstreptokocker i munhålan. De har visat sig bidra till uppkomsten av karies.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons