Annons
Nyheter

Sajt förmedlar donatorer

För en månad sedan öppnade Tony Jakobsson internetsajten donor.se. Där kan man söka efter donatorer av ägg och sperma eller en surrogatmamma – alternativt själv erbjuda sina tjänster.
Nyheter • Publicerad 30 september 2010

– Det saknas möjligheter för ensamstående kvinnor som vill bli föräldrar, och för homosexuella män eftersom de har svårt att få adoptera, säger Tony Jakobsson.

Även på sidor som surrogat.nu och infertility.se finns många barnlösa som söker hjälp på liknande sätt.

Annons

Juridiskt är det knepigt, eftersom varken surrogatmödrar eller anonyma donatorer tillåts i Sverige.

– Men vi säljer varken spermier eller ägg, utan vi erbjuder ett forum där människor kan träffas. Sedan får de komma överens och sköta den juridiska biten, säger Tony Jakobsson.

Han tycker det är fel att människor i vissa fall måste söka sig utomlands för att kunna få barn.

– På en dansk klinik får man inte veta så mycket om spermadonatorn. Här har mottagaren möjlighet att träffa honom face to face.

Han säger att han inte själv tjänar några pengar på sajten i dagsläget, utan att den på sikt ska bära sig genom annonsintäkter.

Hittills har ett par unga kvinnor erbjudit sig att bli surrogatmödrar:

– Det finns otroligt många par som söker surrogat, men jag tror inte att det blir så vanligt i Sverige.

INTERNAL INTERNAL
Sara Håkansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons