Annons
Nyheter

Sahlin: Ompröva politiken

Varken Margot Wallström eller Thomas Bodström vill leda Socialdemokraterna efter Mona Sahlins avgång. "Det är inte personerna, det är politiken, som väljarna nu flera val i rad har ratat", säger Sahlin själv.
Nyheter • Publicerad 15 november 2010
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Mona Sahlin anlände till socialistinternationalens möte i Paris strax före lunch i dag. Fokuserad att diskutera socialdemokratins utmaningar med en rad av världens socialistledare.

– Absolut. Har man väl fattat ett beslut, då är det gjort och man har mycket lättare att fokusera, säger Mona Sahlin.

Annons

Ett partiledarbyte nu är bra för partiet, upprepar hon.

– Det är inte personerna, det är politiken, som väljarna nu flera val i rad har ratat och där behovet av förnyelse är stort. Min bestämda uppfattning är då att personerna måste få sitt mandat prövat, för annars kan man inte göra de stora förändringar, som jag är övertygad om att partiet behöver, säger Sahlin vill inte svara på frågan varför hon själv inte lyckats att förnya partiet.

"Jag är inte en kandidat till partiledaruppdraget", skriver i natt Margot Wallström, ett ofta nämnt namn som i dag är FN:s särskilda sändebud i frågor som rör sexuellt våld i konflikter.

Thomas Bodström, som lämnade sitt riksdagsuppdrag och nu bor i USA, säger till kvällstidningarna att han inte heller vill bli partiordförande.

– Det har aldrig varit aktuellt och kommer aldrig att vara aktuellt, säger han till Expressen.

Wallström och Bodström har visat sig vara populära namn i flera undersökningar.

Båda inom partiet och utanför förs nu olika tänkbara namn fram. Riksdagens förre talman, riksdagsmannen Björn von Sydow (S) vill ha IF Metalls ordförande Stefan Löfvén som ny partiledare.

– Han har moderniserat ett stort fackförbund och anpassat det till globaliseringens värld, säger von Sydow.

Björn von Sydow menar att med Löfvén behöver inte partiet välja mellan att gå åt höger eller vänster.

– Mikael Damberg är ett sånt namn som har nämnts som jag tycker har en stark lyskraft, säger Johan Andersson, distriktsordförande för S i Östergötland.

Annons

– Vi behöver få en partiledare som både kan lyssna och leda, säger Urban Ahlin, ordförande i Skaraborg, riksdagsledamot och ledamot av partistyrelsen.

Han konstaterar att Göran Persson i första hand var bra på att leda, Mona Sahlin på att lyssna och att det nu behövs både och.

Spelbolaget Ladbrokes håller Sven-Erik Österberg som den mest troliga efterträdaren till Mona Sahlin. Ett spel på Österberg som S-ledare kan ge 3,25 gånger pengarna.

Andra kandidater med låga odds hos Ladbrokes är Mikael Damberg, Morgan Johansson och Ylva Johansson. Spel på Thomas Östros, en annan person som ofta nämns i spekulationerna, tillåts inte.

Även Unibet ser Österberg och Damberg som troliga, socialdemokratiska ledare. Men det allra lägsta oddset, 4,75, har bolaget satt på Veronica Palm.

Flera ombudsmän och distriktsordförande anser att det är för tidigt att börja prata om efterträdare till Mona Sahlin.

Enligt uppgift till TT försökte ledande socialdemokrater redan i lördags övertala Sahlin att slänga in handduken.

Hon dock lämnar inte posten som partiledare lottlös. Hennes fallskärm, i form av statsrådspensionen, är värd cirka 14 miljoner kronor, rapporterar Expressen. Full statsrådspension ger henne 51 000 kronor i månaden fram till dess att hon fyller 65 år, enligt tidningen. Efter det får hon 36 000 kronor i månaden. Beräkningen bygger på att Sahlin blir 81 år - genomsnittsåldern för kvinnor.

Socialdemokraternas partistyrelse ska under dagen ha telefonmöte för att gå igenom den fortsatta processen. Enligt uppgift kommer ungefär samma saker att avhandlas som vid mötet med distriktsordförandena i söndags.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons