Annons
Nyheter

Saab kan inte betala ut löner

Dagen före midsommar meddelar Saab att lönerna inte kan betalas ut, eftersom företaget saknar pengar.
– Det är fruktansvärt. Helt otroligt. Jag får ont i hjärtat. Hur ska man betala sina räkningar? säger Fredrik Almqvist, bilbyggare på Saab sedan drygt 16 år.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2011
Foto: ADAM IHSE / EXPONERA

För Fredrik Almqvist blev det en chockartad start på dagen.

– När jag vaknade slog jag på mobiltelefonen och läste ett sms från en arbetskamrat där det stod att jaha, ingen lön alltså. Och så en ledsen gubbe.

Annons

– Då sprang jag ner till nedervåningen och slog på tv:n och läste på text-tv, berättar Fredrik Almqvist för TT.

TT: Vad gör du nu i dag?

– Jag försöker att bilda mig en uppfattning om situationen och få information. Men sedan vet jag inte ärligt talat, jag kan inte ge ett bra svar på det.

På Saab fortsätter nu försöken att få fram pengar, både på kort och lång sikt, genom samtal med olika parter.

– Det är beklagligt, mycket trist att behöva meddela detta dagen innan midsommar, säger Gunilla Gustavs på Saab Automobiles informationsavdelning.

Enligt bolaget finns det dock inga garantier för att diskussioner kommer att bli framgångsrika och resultera i nya pengar.

– Vi fortsätter att försöka hitta kortsiktiga finansiella lösningar. Mer kan vi inte säga, säger Gunilla Gustavs.

TT: Finns någon prognos för när lönerna kan komma?

– Nej, det är omöjligt att ge någon tid mer än att man försöker lösa detta så fort som möjligt.

Men för bilbyggaren Fredrik Almqvist börjar tålamodet tryta.

Annons

– Det kanske är dags att sluta snacka och börja leverera nu. Det håller inte längre att han står och lovar och lovar, men ingenting händer.

Löneförseningen drabbar mellan 1 400 och 1 500 kollektivanställda och klubben har inte fått något besked om när pengarna kan komma att betalas ut.

– Ingen aning, säger Håkan Skött. Det enda besked vi fått är att den kortsiktiga finansieringslösningen inte är på plats.

Förbundet centralt ska nu börja förbereda en betalningsuppmaning som ska skickas till Saab.

– Sedan har arbetsgivaren sju dagar på sig att reagera. Om det blir så, att vi går ut med betalningsuppmaningen och företaget ändå inte fixar detta, har vi att ta ställning till konkurs, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, till TT.

Även fackförbundet Unionen kommer att rikta en betalningsuppmaning mot Saab, om inte alla medlemmar har fått sina löner på måndag, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på förbundet.

– Vi agerar på medlemmarnas uppdrag och kommer att hålla dem så skadeslösa som möjligt, säger han.

Svenåke Berglie, vd på Fordonskomponentgruppen, underleverantörernas branschorganisation, säger att detta visar hur fruktansvärt illa ute Saab är.

– Det är väldigt oroväckande att de inte ens kan ge en prognos. De borde i alla fall kunna säga när det är avklarat, om det är i eftermiddag eller i morgon, säger Svenåke Berglie.

Emma Svensson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons