Annons
Nyheter

Saab har skulder på 13 miljarder

Skulderna i Saab Automobils konkurser uppgår till sammanlagt cirka 13 miljarder kronor, medan tillgångarna uppgår till cirka 3,6 miljarder kronor enligt bouppteckningarna som lämnats in till Vänersborgs tingsrätt.
Nyheter • Publicerad 10 april 2012

Den sammanlagda bristen i konkursbona är cirka 9,4 miljarder kronor.

Till bristen i konkursboet kommer ytterligare cirka 2,2 miljarder kronor som General Motors (GM), Saabs tidigare ägare, betalade för preferensaktier och som kan uppfattas som en skuld. Till det beloppet tillkommer även ränta.

Annons

Saab har också, enligt bouppteckningen en nettoskuld på ytterligare 606 miljoner kronor.

Fast där är konkursförvaltarnas utredning inte helt klar än.

De tidigare Saabanställda, cirka 3 600 personer, har fordringar i konkurserna på sammanlagt 513 miljoner kronor. Det handlar om sådant som inte täckts av lönegarantin.

Enligt konkursförvaltarna kan de som varit anställda på Saab Automobile inte räkna med att få ut något, medan de anställda i dotterbolaget Powertrain kan få en viss del.

Under konkursen och företagsrekonstruktionen har staten betalat ut sammanlagt cirka 870 miljoner kronor i lönegaranti.

Totalt finns det därmed skulder kopplade till de anställda på nästan 1,4 miljarder kronor.

Konkursförvaltarna flaggar i sin bouppteckning bland annat för att affären då Saabs fastigheter såldes ska granskas ytterligare. Förvaltarna ifrågasätter den lösning som då innebar att 50,1 procent av aktierna i Automobile Property AB såldes av Saab till ett fastighetskonsortium lett av Hemfosa AB.

Det bolaget, döpt till Trollhättan Property Investors AB, övertog då också panträtten för aktierna, som säkerhet för Saabs hyresavtal för fabrikslokalerna.

Panträtten för aktierna fanns tidigare hos Riksgälden.

Det här kan, enligt konkursförvaltarna, kollidera med konkurslagens återvinningsbestämmelser.

Annons

I dag nås också en milstolpe på Saab Automobiles resa genom konkursen. De intressenter som vill köpa konkursboet måste lägga sina slutbud. Det uppges finnas en handfull spekulanter, bland annat kinesiska Youngman och indiska Mahindra.

Riksgälden, som har en fordran på 2,2 miljarder kronor efter att ha löst Saabs lån i Europeiska investeringsbanken, kommer att få tillbaka pengar enligt bouppteckningen. Riksgälden har panter i reservdelsbolaget Saab Parts och kommer att få de pengar som en försäljning drar in. Dessutom räknar konkursförvaltarna med att det blir ett överskott i konkursen av Saab Tools och då kommer Riksgälden få del av det överskottet också.

Konkursen i Tools är den enda som förvaltarna räknar med kommer att avslutas med ett överskott och bolagets alla fordringsägare får då full utdelning. Skulderna i Tools uppgår till ungefär 425 miljoner kronor medan tillgångarna sammanlagt är cirka 772 miljoner kronor.

Sanna Wahanta
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons