Annons
Nyheter

S vill ha tre terminer

Socialdemokraterna vill ta ett steg mot ett system med tre terminer på högskolor och universitet. En del är att studenter ska kunna välja att läsa vanliga program på kortare tid. Sommarkurserna föreslås bli fler.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2013
Foto: BERTIL ENEVâG ERICSON / SCANPI

I höstens budgetmotion kommer ett förslag om att landets lärosäten ges i uppdrag att kraftigt utöka antalet relevanta sommarkurser. Syftet är att möjliggöra för studenter att slutföra sin utbildning på kortare tid och komma ut på arbetsmarknaden tidigare. 30 miljoner kronor kommer att anslås till detta.

Beskedet kom från partiledaren Stefan Löfven när han höll tal på SSU:s kongress i Täby.

Annons

– Ni har en så bra reformpolitik på utbildningsområdet, så vi snor det här redan till höstens budgetmotion, sade Löfven.

Enligt förslaget ska studenterna kunna välja att läsa de vanligaste utbildningsprogrammen på kortare tid. En treårig utbildning ska kunna läsas på 2,5 år och en femårig utbildning på fyra år. Sommarkurserna ska vara frivilliga.

Avsikten med förslaget är att lösa flera problem. Ett är att korta utbildningstiderna och få studenterna att komma ut fortare på arbetsmarknaden. Ett annat är att studenterna får en trygg försörjning under sommaren genom studiemedel, och ett tredje problem som löses är att studenter inte tränger ut andra unga när de söker sommarjobb.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons