Annons
Nyheter

S-skepsis mot metod för sjukskrivna

Fler kan lotsas tillbaka i arbete ett nytt sätt att bedöma arbetsförmågan hos sjukskrivna, som regeringen vill lansera, enligt Försäkringskassan. Men Tomas Eneroth (S), i socialförsäkringsutskottet, är skeptisk.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2012

I dag överlämnar Försäkringskassan en delrapport som bygger på 86 ärenden, där de nya metoderna använts, till regeringen.

– Underlaget är alltför litet för att man ska kunna dra några slutsatser, säger Tomas Eneroth (S) vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Annons

– Dessutom måste prövningen nu göras utifrån det nya arbetsmarknadsbegrepp som riksdagen har drivit igenom.

Efter två riksdagsbeslut och hot om misstroendeförklaring backade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). Därför sker nu en återgång till de gamla reglerna om hur arbetsförmågan ska prövas. I stället för att prövas mot den reguljära arbetsmarknaden blir det återigen mot normalt förekommande arbeten.

Enligt Försäkringskassan är det i praktiken ingen större skillnad mellan de två begreppen men det håller Eneroth inte alls med om.

– Det har en avgörande betydelse, säger han. Därför måste studien göras om och prövas gentemot den nya lagstiftningen, anser han.

Viktigt för legitimiteten är också, enligt Eneroth, att arbetsmarknadens parter är med i arbetet, vilket de hittills inte varit.

Senare i vår ska Försäkringskassan lägga fram en tidsplan för hur den nya metoden att bedöma arbetsförmåga ska införas och i vilken takt och omfattning det ska ske. Att den ska införas är säkert, enligt Ulrika Persson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

– Det är den här metoden vi ska använda oss av, säger Ulrika Persson.

– Allmänt sett är vi på rätt väg. Men det finns delar kring information och kommunikation som vi behöver bli bättre på, säger hon.

Enligt rapporten anser många av de personer vars ärenden handlagts enligt den nya metoderna att de inte fått de nya metodernas syfte och betydelse förklarade för sig ordentligt. Av totalt 86 personer, vars ärenden har bedömts, är det bara 55 som har svarat på frågor om metoderna efteråt.

Ulf Kristersson tycker att arbetet med att ta fram en ny metod för att bedöma arbetsförmåga ser lovande ut.

Annons

– Detta är ett pionjärarbete och det är ju inte färdigt än, Det är ett år kvar. Men jag tror att detta är rätt väg, säger han.

Uppgiften är, påpekar han, att ta fram ett verktyg som korrekt bedömer den enskildes medicinska förutsättningar, med en rejäl inblandning av den sjuke själv, och att ställa det i relation till yrkesmässiga krav.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons