Annons
Nyheter

S satsar på kompetenskommission

Socialdemokraterna vill tillsätta en kompetenskommission för att komma åt arbetslösheten. Den ska föreslå åtgärder och inhandla utbildningar i bristyrken, förslår partiet i sin skuggbudget.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2011
Håkan Juholt (S).
Håkan Juholt (S).Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

– Den stora avgörande skillnaden framöver blir hur vi ska använda det stora framväxande reformutrymmet. Vi har redan fått besked av regeringen att man kommer att föreslå att använda hela nästa års reformutrymme på 20-25 miljarder till skattesänkningar. Vi tycker det är att slösa med skattepengarna. Vi vill i stället använda dem till investeringar för framtiden, säger Waidelich.

I sin vårmotion har partiet avsatt 100 miljoner kronor för 2011, men budgeten ska växa och uppgå till omkring en miljard kronor nästa år.

Annons

Redan i år vill S också bland annat satsa 25 miljoner kronor på exportstöd, 120 miljoner på sommarjobb och 100 miljoner på sommarkurser. Från den 1 juli vill Socialdemokraterna införa fri entré på de statliga museerna, vilket beräknas kosta 35 miljoner kronor.

En annan satsning redan i år är att 25 miljoner kronor avsätts till kommunernas musik- och kulturskolor. Kommuner som sänker sina avgifter till 500 kronor per termin får ett stimulansbidrag, kommuner som redan har låga avgifter får stöd till ökad kvalitet.

För den mer långsiktiga inriktningen gäller full sysselsättning, att se över avregleringarna och pensionssystemet samt avskaffa barnfattigdomen.

Den så kallade fas 3 i sjukförsäkringen ska avskaffas och långtidsarbetslösa ska kunna bistå idrottsföreningar, teatrar och kulturhus. Kommuner som minskar sina deltider ska få bonus.

Totalt vill Socialdemokraterna satsa 485 miljoner kronor i tilläggsbudgeten för 2011. De stora förslagen på S-satsningar kommer först i höstens budgetmotion. Enligt den ekonomisk-politiske talespersonen Tommy Waidelich så är reformutrymmet nästa år 20-25 miljarder kronor.

Det viktigaste just nu är, enligt Waidelich, att göra något åt situationen på arbetsmarknaden. Han pekar på att sju av tio företag har svårt att rekrytera samtidigt som 400 000 människor är arbetslösa. Därför vill Socialdemokraterna tillsätta en kompetenskommission bestående av företrädare för näringsliv, fack, kommuner och stat.

På sikt är målet full sysselsättning. Något procentmål för arbetslösheten, som S hade tidigare, är inte aktuellt. Regeringen brukar beskriva full sysselsättning som att alla som "kan och vill" arbeta ska kunna få ett jobb. Socialdemokraterna skärper den formuleringen.

– Alla som kan ska jobba, säger Waidelich.

Regeringen planerar att föreslå bland annat ett femte jobbskatteavdrag och en halvering av restaurangmomsen. Den senare skattesänkningen, som kostar drygt fem miljarder kronor, säger S nej till. Däremot vill Waidelich inte ge besked om hur man kommer att ställa sig till ett femte jobbskatteavdrag. Han säger dock:

– Vi ser varken behov av stora skattehöjningar eller skattesänkningar.

Annons

Partiledaren Håkan Juholt anser att det "i dag inte är lämpligt att spä på hushållens köpkraft".

Socialdemokraternas skuggbudget får, som väntat, tummen ner av den borgerliga alliansen. Finansminister Anders Borg säger att regeringen är bekymrad över S-motionen.

– Man slarvar sig igenom den ekonomiska politiken, säger han.

Även folkpartiets ekonomiskt-politiske talesman Carl B Hamilton är kritisk.

– Det är storvulna ord om att man ska ha full sysselsättning och avskaffad arbetslöshet under fem procent, men de åtgärder som föreslås är ju så futtiga i sammanhanget. Tala om mischmasch. Berget födde en råtta, säger han.

Inte heller Centerpartiets ekonomisk-politiska taleskvinna Annie Johansson är imponerad av S-förslagen.

– Det var en oväntat tunn budgetmotion, säger hon.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons