Annons
Nyheter

S-krismötet fortsätter i dag

Under morgonen fortsätter Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) sitt möte om krisen i partiet.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2012

Inför gårdagens möte sade VU-ledamoten Sven-Erik Österberg att han inte visste om partiet skulle ha en partiledare när mötet var över. När ledamöterna sent i går kväll kom ut från Sveavägen var beskedet att det finns fortsatt förtroende för Håkan Juholt.

Håkan Juholt själv hävdade att förtroendefrågan inte "varit uppe på det viset".

Annons

Ulf Bjereld, statsvetare och själv socialdemokrat, tror att Juholt säkrat sin politiska överlevnad, åtminstone över helgen.

– Om VU ska försöka avsätta Juholt måste det ha distrikten med sig. Jag tror inte att de har hunnit få sina egna partidistrikt med sig för utvecklingen har gått väldigt fort den senaste veckan.

Möjligheten att sitta kvar längre än till nästa vecka finns, enligt Bjereld, kvar.

– Uppförsbacken är väldigt, väldigt brant. Det som måste till är två saker: Dels att Juholt lyckas vända opinionssiffrorna så att det finns åtminstone en svagt uppåtgående trend, så att man från ett socialdemokratiskt håll kan se ett ljus i tunneln. För det andra måste han kunna formulera slagkraftiga politiska förslag som tränger igenom det mediespinn vi nu ser.

Sannolikheten för att lyckas med det vågar Ulf Bjereld inte spekulera om. Han vill inte lägga ansvaret för krisen i partiet på medierna.

– Visst sker det enskilda övertramp och visst kan man i efterhand säkert kritiskt granska detta, men man kan inte skylla det som händer inom socialdemokratin nu på medierna. Problemet ligger mycket djupare än så.

Ardalan Shekarabi, ordförande för partiets tidigare kriskommission, säger till SVT:s Gomorron:

– Under hösten har det kretsat kring diskussioner kring partiledaren och det har inte funnits energi till att jobba med utveckling. Då tappar S positionen som samhällsbärande parti. Man måste lösa den akuta krisen nu, och inse att utveckling behövs. Vi måste modernisera vårt parti.

Shekarabi fick frågan om han har förtroende för Håkan Juholt.

– Jag kan inte svara direkt ja på den frågan.

Annons

Jytte Guteland, S-debattör och tidigare SSU-ordförande, är inne på samma spår:

– Svår fråga. Det är väldigt allvarligt och jag kan inte svara exakt på frågan. Förtroendet kommer i alla fall att behövas byggas upp, säger hon till SVT.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons