Annons
Nyheter

S förbereder stort reformpaket

Den nye S-ledaren Håkan Juholt aviserar ett socialdemokratiskt reformpaket på tiotals miljarder i höst. Men redan i förstamajtalet ska han föreslå en fortbildningssatsning för vårdpersonal.
Nyheter • Publicerad 28 april 2011
Foto: 

Han lovar också att inget barn ska tvingas avstå från att gå i kommunal musikskola för att föräldrarna inte har råd och partiet ska ta fram en strategi för att avskaffa barnfattigdomen.

Juholt är väldigt nöjd med första månaden som partiledare trots hektisk mediebevakning, säger han i TT-intervju.

Annons

Redan i partiets vårmotion kommer enligt Juholt ett första stort steg för att göra musikskolan tillgänglig för alla barn.

Skattebesked däremot kommer först i höst. Juholt upprepar att han inte ser några behov för höjda skatter men tillägger:

– Fokus på kärnverksamheter och sänkta skatter har nåtts vägs ände. Även borgerliga ekonomer ifrågasätter det femte jobbskatteavdraget. Oppositionen finns långt in i borgerligheten.

Redan nu avslöjar han att Socialdemokraterna inte kommer med några avvikande besked jämfört med regeringens inom tre skatteområden – alkoholskatter, bensinskatter och fastighetsskatter.

– Det är inga partiskiljande frågor, där ligger vi väldigt nära varandra, säger han.

– Gör man en så stor investering som att köpa ett hus ska det vara förutsägbart. Det ska inte förändras mellan mandatperioderna, säger han.

Även när det gäller bensinskatter och alkoholskatter tror han den borgerliga regeringen och Socialdemokraterna kommer att "precis följa varandra".

Den gamla förmögenhetsskatten vill han inte tillbaka.

– Den skatteöversyn vi gör fokuserar på skattelättnader, som främjar tillväxt och den ska ha en omfördelande och utjämnande funktion. Den uppgiften ligger kvar.

Martin Brusewitz
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons