Annons
Nyheter

S efterlyser skärpta vapenlagar

Med anledning av våldshändelserna i Malmö har Socialdemokraterna begärt en debatt om den organiserade brottsligheten. Partiet efterlyser nu besked från regeringen om bland annat skärpta vapenlagar och möjlighet till telefonavlyssning vid misstänkta grova vapenbrott.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2012

Ordförande i justitieutskottet Morgan Johansson (S) presenterade i debatten partiets program mot den organiserade kriminaliteten och illegala vapen. Socialdemokraterna vill bland annat att regeringen ska höja straffen för grovt vapenbrott och göra det möjligt att telefonavlyssna dem som misstänks för dessa brott. Partiet efterlyser också ett klargörande över polisens möjligheter att infiltrera brottsligheten.

Justitieminister Beatrice Ask (M) höll med Johansson och påminde om att regeringen redan 2007 tog initiativ till en nationell mobilisering mot den organiserade brottsligheten.

Annons

– Vi är kunnigare, mer kraftfulla och samlade för att möta denna typ av kriminalitet. Men det är uppenbart att det finns mer att göra, sade Ask.

Miljöpartiets Maria Ferm tyckte att diskussionen varit en aning uppskruvad och att Malmö har demoniserats.

– Grogrunden för kriminaliteten ligger i olösta samhällsproblem som segregering, fattigdom och missbruk. Vi vill se förebyggande snarare än repressiva åtgärder, sade hon.

Rusta upp miljonprogrammen, skapa ett nationellt handlingsprogram för att minska barnfattigdomen, satsa mer på utbildning så att fler går ut gymnasiet och får jobb, var några av hennes förslag. Ferm framhöll att även MP kan tänka sig att skärpa vapenlagstiftningen.

– Men det är naivt att tro att högre straff löser kriminaliteten.

Folkpartiets Johan Pehrson kritiserade den "mångåriga flatheten" mot kriminaliteten i Sverige innan den borgerliga regeringen tillträdde.

– Läget är allvarligt. Människors liv förstörs och krossas och det är alltid de mest utsatta som drabbas mest. Det handlar om en i vissa delar social kollaps, sade han.

Folkpartiet, och även Centern vill ha en skärpning av vapenlagstiftningen.

Johan Linander (C) kritiserade även han Socialdemokraterna.

– När vi diskuterar brottsligheten i riksdagen brukar Socialdemokraterna ofta prata om de sociala problemen. Men när det gäller situationen i Malmö är det märkvärdigt tyst. Kanske beror det på att S har haft ansvaret i Malmö i decennier, sade han.

Annons

Sverigedemokraternas talesman Kent Ekeroth sade sig presentera ett nytt sätt att tänka i kampen mot den organiserade brottsligheten.

SD vill kunna fälla personer trots att de inte bundits vid ett konkret brott. Partiet vill göra det straffbart att vara medlem i eller att deltaga i ett mönster av organiserad kriminalitet.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons