Annons
Nyheter

Rut och rot för utlandsboende bort

Oppositionen har drivit igenom ett stopp för rut- och rotavdrag för utlandsboende. Enligt S har dessa avdrag inte bidragit till att skapa arbeten i Sverige. 70 miljoner kronor har gått till arbeten utanför Sverige.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2012
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Enligt Skatteverket har 70 miljoner kronor gått till arbeten utanför Sveriges gränser.

– Det är en absurd avart av rut- och rotavdragen, säger Leif Jakobsson (S) i skatteutskottet.

Annons

Beslutet togs vid dagens sammanträde i skatteutskottet. Bakom står de rödgröna partierna plus Sverigedemokraterna. Antas utskottets förslag i riksdagen så blir det ett tillkännagivande till regeringen om att avdraget för utlandsboende ska avvecklas.

– Vi tycker att rut och rot är till för att skapa jobb i Sverige och inte på solkusten. Jag utgår från att regeringen nu behandlar detta med skyndsamhet, säger Socialdemokraternas talesman Leif Jakobsson till TT.

Skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow (M) är kritisk till socialdemokraternas agerande.

– De hoppar i galen tunna. Det här är inget annat än en meningslös plakatpolitik, som riskerar att leda till fördragsbrott, där notan skickas till de svenska skattebetalarna, säger han till TT.

Han håller med om att motivet till att införa rut- och rotavdragen var att skapa jobb i Sverige och att göra svarta jobb vita.

– Det finns ingen önskan från alliansen att utsträcka avdragen utanför Sverige. Det är en anpassning till EU-rätten. Enligt ledande jurister skulle ett sådant här agerande med störta sannolikhet innebär ett brott mot EU-rätten. Det vore ju bra om även riksdagsledamöter hölls sig till gällande lagar och regler, säger von Sydow.

Han framhåller att rut- och rotavdragen utomlands svarar för två promille av de totala avdragen.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons