Annons
Nyheter

Roboten på frammarsch i vården

Robotar spås bli framtidens medhjälpare inom vård och omsorg.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

På flera håll i landet pågår projekt där programmerade maskiner hjälper till med det praktiska – men kanske på sikt också det mänskliga.

– Det handlar inte om att ersätta människor utan snarare om att underlätta för den personal som finns, säger docent Mattias Wahde vid Chalmers tekniska högskola.

Annons

Han leder en forskargrupp som framställer en robot i form av ett vridbart huvud med mun och ögon, bland annat. Roboten ska till exempel kunna slå larm till personalen om någon trillar inne på sitt rum på ett äldreboende, och hjälpa en dement person att hålla reda på borttappade saker.

– När man frågar en gång i minuten efter sina glasögon då svarar roboten snällt.

Roboten kanske också kan fungera som underhållning för svårt sjuka barn.

– Föra en liten konversation, till exempel. Vi jobbar på den typen av tillämpningar, säger Mattias Wahde.

Så sakteliga börjar robotarna dyka upp i svensk vård och omsorg – inte bara inom kirurgin. Vårdroboten Giraffen ska till exempel införas på prov i Katrineholm, skriver Katrineholms-Kuriren. Den kan beskrivas som en fjärrstyrd webbkamera som ska stå hemma hos äldre med tillsynsbehov. Vårdpersonal och anhöriga kan ringa upp roboten och kommunicera med den gamla.

Det finns också robotar som testas på apotek, där de sorterar och hämtar läkemedel, och robotar som städar bort resistenta bakterier på sjukhus.

På Mälarsjukhuset i Eskilstuna testas sedan i våras den illgröna roboten Kermit.

– Den är söt och rolig och den rör sig så härligt, säger enhetschef Annika Randberg.

Hon beskriver projektet som "en kul grej". Kermit har transporterat prover, blod och trombocyter. Den har också fått bistå när sängliggande patienter ska köras mellan avdelningar.

– Men då måste en personal följa med. Man kan ju inte skicka iväg en patient med en robot inte!

Annons

Kermit behöver utvecklas innan den kan vara till någon praktisk nytta, säger Annika Randberg.

– Den kan ju över huvud taget inte ersätta människor på en vårdavdelning. Men jag kan tänka mig att den skulle kunna transportera matvagnar och tvättvagnar – den biten. Det är någonting som kommer i framtiden. Det tror jag säkert.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons