Annons
Nyheter

Riksdagsförlust för regeringen

Som väntat går en majoritet i socialförsäkringsutskottet, bestående av de rödgröna och SD emot regeringen och kräver att tidigare regler för vad som ska gälla för sjuka efter 180 dagar återinförs. Samma beställning gjordes i somras.
Nyheter • Publicerad 1 december 2011

"Nu hoppas vi att de (regeringen) tar sitt förnuft tillfånga och respekterar majoriteten i riksdagen" skriver S, V och MP i ett gemensamt pressmeddelande.

Regeringen har hänvisat till att reglerna utreds.

Annons

Arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé (M) tror att det blir lättare att komma överens om arbetsmarknadspolitiken när de rödgröna inte längre står för en gemensam linje.

– Min bedömning är att Miljöpartiets arbetsmarknadspolitik är mer framtidsinriktad än de övriga partiernas. De verkar mest längta tillbaka till 1990-talets politik, säger han.

I besluten som handlar om arbetsmarknadspolitiken syns inte längre mycket av det rödgröna samarbetet. Bara på ett område som berör Arbetsmiljöverket finns en gemensam reservation med krav på fler inspektioner och större resurser.

I valrörelsen gick de rödgröna till hårt angrepp mot vad de kallade aktivitetsförbudet för unga arbetslösa, eftersom de måste söka jobb under tre månader innan de erbjuds andra aktiviteter.

Nu går regeringen delvis kritiken till mötes. Unga arbetslösa ska kunna erbjudas aktiviteter av Arbetsförmedlingen redan från dag ett från 1 januari 2012.

Det handlar om en begränsad grupp ungdomar, där Arbetsförmedlingen redan från början ser att de kommer att få problem med att snabbt få ett jobb. Det kan till exempel handla om ungdomar som hoppat av skolan eller som tidigare misslyckats på arbetsmarknaden. Bedömningen är att det kan handla om 1 600 arbetslösa ungdomar.

– Nu har vi en majoritet som tvingar regeringen att återkomma med lagförslag senast den 1 mars 2012, säger socialförsäkringsutskottets vice ordförande Tomas Eneroth (S).

– Det innebär att man inte kan försena frågan genom att utreda den vidare.

Riksdagen har redan tidigare fattat beslut om man ska återgå till de gamla reglerna men socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) valde att i stället låta Försäkringskassan utreda om det finns en bättre modell.

Tidigare regler sade att en sjukskriven efter 180 dagar skulle prövas mot lämpligt förekommande arbete i stället för som nu mot den reguljära arbetsmarknaden.

Annons

– En återgång innebär att vi tar bort den fiktiva prövning som nu sker, där svårt sjuka människor tvingas till uppsägning för att prövas mot påhittade jobb. Nu får vi i stället en riktig arbetslinje där man kan fullfölja sin rehabilitering och behålla sitt jobb.

Enligt Eneroth är det bland annat sjuka som genomgår cellgiftsbehandling och ms-sjuka som inte längre skulle tvingas säga upp sig.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons