Annons
Nyheter

Riksbanken tror inte på bobubbla

De snabbt stigande bostadspriserna i Sverige har till stor del naturliga förklaringar, skriver Riksbanken i sin nya bedömning av läget på husmarknaden.
Nyheter • Publicerad 5 april 2011

"Det handlar exempelvis om att hushållens inkomstutveckling varit god, att realräntan sjunkit och att utbudet av bostäder inte ökat speciellt mycket", enligt rapporten.

Samtidigt varnar Riksbanken för stor osäkerhet i den typen av bedömningar.

Annons

En av forskarna bakom rapporten pekar också på att bostadspriserna ligger över sin långsiktiga trend, även om det kan förklaras av de fundamentala faktorerna.

"Att det finns naturliga förklaringar till de höga svenska bostadspriserna innebär alltså inte nödvändigtvis att de kommer att utvecklas lugnt framöver. En slutsats av detta är att begreppet "bubbla" är mångtydigt och att man kanske ska vara försiktig med att överhuvudtaget använda det", skriver Riksbanken i utredningen.

Riksbanken efterlyser också nya "alternativa" verktyg eftersom räntehöjningar är ett trubbigt vapen att använda mot alltför snabba boprishöjningar.

"Med tanke på att bostadsmarknaden utvecklats på ett annat sätt i Sverige än i många andra länder är detta en uppgift som brådskar. Skulle det exempelvis visa sig att bostadspriserna och skulduppbyggnaden hos hushållen fortsätter att öka så bör Riksbanken och andra myndigheter vara beredda att agera", skriver rapportförfattarna.

– Slutsatserna är inte så överraskande, men Riksbanken andas ändå en oro över utvecklingen på husmarknaden. Men det hade varit överraskande om Riksbanken hade kommit fram till att vi har en bubbla på husmarknaden i Sverige och det gör de inte heller, säger Elisabet Kopelman, analytiker på SEB.

– Men man rör sig bort från det enkla och man skiljer sig från till exempel Finansinspektionens analys som landar i det mer traditionella att huspriserna inte avviker från fundamenta. Den här rapporten tar analysen ett steg längre.

Däremot tror inte Kopelman att rapporten kommer att få någon inverkan på räntorna.

– Den ger inga signaler som på kort sikt kommer att ha någon påverkan på penningpolitiken. Men samtidigt är det tydligt att det här kommer att finnas kvar på radarn för Riksbanken, säger Kopelman.

Ann Ekstrans
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons