Annons
Nyheter

Riksbanken sänker räntan till 1,0

Riksbanken sänker som väntat reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,0 procent. "Den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige är lite sämre än vad vi trodde tidigare", säger riksbankschefen Stefan Ingves.
Nyheter • Publicerad 18 december 2012
Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

– Direktionen beslutade att sänka räntan en kvarts procent. Det behöver vi göra för att den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige är lite sämre än vad vi trodde tidigare och inflationen är låg, sade Stefan Ingves vid en pressträff.

Enligt Ingves befinner vi oss i en konjunktursvacka av den typ som kommer med jämna mellanrum, och läget kan inte jämföras med krissituationen 2008–2009.

Annons

Två av bankens sex ledamöter reserverade sig mot majoritetens beslut. Karolina Ekholm ville att banken i sin ränteprognos signalerar att reporäntan sänks till 0,75 procent i början av 2013. Lars E O Svensson ville för sin del att räntan skulle sänkas till 0,75 procent redan nu.

– Det finns väldigt mycket som talar för att räntan har haft negativa effekter på tillväxten och lett till högre arbetslöshet, säger John Hassler, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet.

Enligt Riksbankens prognos blir det inga fler räntesänkningar framöver. Om ett år spås reporäntan ligga på 1,1 procent. Ytterligare ett år längre fram, fjärde kvartalet 2014, spås räntan ligga på 1,8 procent.

Men det tror inte SEB-ekonomen Olle Holmgren, som anser att det går det att tolka den nya räntebanan som att det kan komma en sänkning till redan i februari snarare än i april.

– Man öppnar dörren lite på glänt för en februarisänkning. Man lägger in fyra punkter (0,04 procentenheter) i räntebanan i februari. Och vi tror att ekonomin drar att det hållet. Den fortsatta försvagningen kommer att göra att det blir fortsatta räntesänkningar, säger han.

Han får medhåll av Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank.

– Det är troligt att det behövs en sänkning till i februari.

Hon tycker att Riksbanken ligger sent i sin analys av nedgången i ekonomin.

– Det är ett steg i rätt riktning, även om jag gärna hade sett en större sänkning, med 0,5 procent.

Riksbanken spår att inflationen enligt måttet KPI, blir 0,3 procent nästa år. Det är en rejäl prognosjustering jämfört med tidigare bedömning på 0,7 procent. Därefter stiger inflationen till 2,3 procent 2014.

Annons

Riksbanken skriver även ner den svenska BNP-prognosen för nästa år till 1,2 procent jämfört med tidigare bedömning på 1,8 procent. Arbetslösheten bedöms också bli högre, 8,1 procent nästa år (7,9).

"Den svaga utvecklingen i euroområdet påverkar tydligt den svenska ekonomin som nu bromsar in. Hushållens konsumtion utvecklas svagt, arbetslösheten stiger och inflationstrycket är lågt", skriver Riksbanken.

Handelsbanken sänker nu sina listpriser på ettårs- och tremånadersräntan med 0,05 procentenheter.

– Det här är en initial justering, sen får vi se längre fram, säger Henrik Westman, presstalesperson på Handelsbanken.

Att banken bara sänker sina bolåneräntor med 0,05 procentenheter när Riksbanken sänker med 0,25, förklarar han med att den raka kopplingen inte finns längre.

Nordea sänkte tremånadersräntan redan i går, men beslutar nu att sänka den ytterligare 0,10 procentenheter till 3,10 procent. I en snabbanalys från spår banken, i linje med sina konkurrenter, att Riksbanken sänker sin styrränta ytterligare i februari, till 0,75 procent.

Kronan stärktes initialt något efter räntebeskedet, medan marknadsräntorna knappt rörde sig alls.

Dollarn blev ett öre billigare, ned från 6:65 till 6:64 kronor, medan euron sjönk tre öre till 8:74 kronor.

Räntan på en tvåårig svensk statsobligation sjönk marginellt från 0,80 till 0,79 procent, medan tioårsräntan låg kvar på cirka 1,52 procent.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons