Nyheter

Resenärer ska betala evakuering

Du som resenär ska stå för kostnaden om staten tvingas ingripa vid en kris när du är utomlands. Det slås fast i en ny lag om katastrofinsatser som börjar gälla på söndag. Att vara ordentligt försäkrad blir nu ännu viktigare.
Nyheter • Publicerad 29 juli 2010
Foto: 

Staten ska ha en beredskap att hjälpa svenskar vid en katastrof i ett annat land och den som får hjälp ska betala vad det kostar. Det är vad som gäller från och med den 1 augusti då den nya lagen träder i kraft.

– Nu tydliggörs vad som är regeringens och statens ansvar och vad som är den enskilde individens ansvar. Det har inte varit klart tidigare, säger Patric Nilsson, departementssekreterare vid UD:s konsulära och civilrättsliga enhet.

Efter flodvågskatastrofen 2004 blev det uppenbart att såväl en tydlig organisation som ett regelverk för statens ansvar vid en katastrof utomlands saknades.

– Nu sätter man ner foten och säger att regeringen har ansvar för att ha en kris- och katastrofberedskap, säger Nilsson.

Samtidigt konstateras att det är du som individ som blir ersättningsskyldig för kostnader för transporter och hälso- och sjukvård som kan knytas till dig om du råkar ut för en kris eller katastrof då du är utanför Sveriges gränser.

– Många har en klar övertro till vad statens ansvar är vid en kris. Vissa lämnar landet utan försäkring och händer det någonting så tror man att staten ska ordna allting praktisk men så är det inte, säger Nilsson.

Reaktioner från allmänheten har varit blandade. Enligt Nilsson finns det förståelse för att den som tar en risk och åker till osäkra områden bör har ett försäkringsskydd som täcker kostnaderna för transporter och sjuk- och hälsovård om något inträffar. Andra tycker att staten ska bära hela kostnaden.

– Evakueringen från Libanon 2006 kostade ungefär 77 miljoner och att du nu ska betala de kostnader som kan knytas till dig betyder absolut inte att den totala kostnaden är täckt, säger Nilsson.

Han råder alla som ska resa utomlands att se över sina försäkringar så de även täcker kostnader som kan uppstå i en katastrofsituation.

På försäkringsbolaget Folksam kommer detta att ingå i hemförsäkringens reseskydd.

– Vi kommer att göra ett förtydligande i våra villkor att vi ersätter merkostnader upp till 10 000 kronor för evakuering. Behöver man ta sig från en osäker plats på grund av naturkatastrof, terrorhandling eller smittorisk då ska vi kunna ta den kostnaden, säger Hélène Mood, utlandsskadechef vid Folksam.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.