Annons
Nyheter

Rekordmånga sjuka i influensa

Antalet influensafall steg i vecka 5 till 376, den högsta nivån på fem år, undantaget hösten 2009 då svininfluensan klassades som pandemi.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2011
Foto: Kallestad, Gorm

Förklaringen till ökningen av vanlig influensa är just förra säsongens svininfluensa, enligt Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

– Den pandemiska influensan drabbade så pass många barn och unga så att andra infektioner inte fick fäste. Det är sannolikt därför vi får den här konstiga och oväntade bilden.

Annons

Förra säsongen slog A/H1N1-viruset ut både säsongsinfluensa A och B.

– Influensavirusen har en inneboende vilja, nämligen den evolutionära viljan att sträva efter att alltid överleva, säger Annika Linde.

– I år har vår gard sänkts lite, immunsystemet har inte stimulerats i och med att de varit borta ett tag. Så de gamla säsongsinfluensorna tar igen vad de förlorade förra säsongen.

Det är säsongsinfluensa B, den som alltid finns, som ökat mest.

– Det är väldigt svårt att bedöma vad som kommer att hända, säger Annika Linde, men gissar att influensa B nu ändå nått sin topp.

Om influensa A, som har sitt ursprung i Hongkonginfluensan från 1968, hinner nå en topp före mars kan det bli många fall av den också.

Virusen konkurrerar med varandra, något som stör de mönster man tidigare arbetat efter.

– Men det är för tidigt att spå. Till råga på hela eländet har vi också fått en helt annan RS-epidemi än väntat, sen men rakt uppåtpekande bland många små barn. Så skulle det enligt vårt gamla mönster inte ha varit, så det här är förvånande för oss också, säger Annika Linde.

Influensornas beteende får följder för de modeller man hittills använt så att man i framtiden tittar mer på hur de interagerar med varandra.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons