Annons
Nyheter

Rekordmånga hundar smugglas in med färjorna

Smugglingen av hundar till Sverige ökar stort. I år har Tullverket redan tagit 53 hundar i beslag, jämfört med 18 i fjol.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2010
Foto: 
Foto: 

– Hanteringen av hundarna är fullständigt vidrig, säger Margareta Persson, tullinspektör vid tullkriminalen i Karlshamn.

Måndagen den 26 juli beslagtogs nio blandrasvalpar vid färjeterminalen i Karlskrona. Två personer greps. Alla hundarna fick avlivas efter beslut av veterinär.

Annons

Den 2 juni beslagtogs 22 hundar, varav 19 valpar, på samma ställe. Även dessa fick avlivas. Fyra personer kommer att åtalas.

Att avliva små hundvalpar kan tyckas grymt, men anledningen är att hundarna ofta är i dåligt skick när de kommer till Sverige. Många gånger är de varken vaccinerade eller avmaskade, och så sjuka av smittsamma sjukdomar att man inte har något val.

Sjukdomarna kan dessutom vara rabies eller dvärgbandmask, sjukdomar som är farliga även för människor och som i nuläget inte finns i Sverige.

Tullverket driver nu tillsammans med länsstyrelsen i Skåne och Djurens vänner en informationskampanj om smugglingen. Det är okunskap som gör att folk köper smuggelhundar, och att informera köparna och därmed få bort efterfrågan är Tullverkets bästa medicin mot smugglingen.

– Människor som köper hund gör det för att de älskar hundar, och hade de vetat att det går till på det här sättet skulle de inte köpa de här hundarna, säger tullinspektör Margareta Persson, och fortsätter:

– När det till exempel gäller hundarna som kom in den 2 juni kom de i banankartonger med fyra fem valpar i varje, utan att de hade tillgång till mat eller vatten under den långa transporten. Och att de skulle ha rastats under resan kan jag inte tänka mig. De var uttorkade och medtagna och kunde knappt stå på benen.

Det händer till och med att hundar dör under transporten, och ofta ligger de i sin egen avföring som inte sällan är full av mask eftersom hundarna inte avmaskats.

– Det är förfärligt. De som gör det här bryr sig inte om djuren. Det är som om de kör en last med skor eller potatis, säger Margareta Persson.

Hundarna kommer främst till Skåne och Blekinge via färja från Polen. De vanligaste raserna som smugglas är populära småhundar som chihuahua och fransk bulldogg. Hundarna säljs ofta via annonssajter på internet. Många hundköpare bryr sig inte om ifall hunden har en stamtavla eller inte, och eftersom hundarna ofta blir vaccinerade och chipmärkta av en veterinär i Sverige är det inte alltid lätt att veta vilken hund som är laglig och vilken som är en smuggelhund. Men det finns en varningssignal:

– Får man inte besöka hemmiljön och träffa valparnas mamma ska man inte köpa hunden. Och självklart ska man inte köpa en hund på någon parkeringsplats eller dylikt, säger Margareta Persson.

Annons

Prislappen är sällan något argument för att köpa en insmugglad hund – priset ligger ofta över 10 000 kronor och därmed ungefär i nivå med vad lagliga hundar kostar.

– Det handlar om väldigt mycket pengar i den här branschen, konstaterar Margareta Persson.

Tona Ishaq
Christell Thunell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons