Annons
Nyheter

Register kan vara etnisk profilering

Skånepolisens uppmärksammade romregister kan vara ett fall av etnisk profilering. Det anser Diskrimineringsombudsmannen efter att ha avslutat sin granskning.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2014

- För oss är registret ett tecken på att det kan förekomma diskriminering, säger DO Agneta Broberg till Dagens Nyheter.

Tidigare har Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN), som tar emot skadeståndskrav från romer, slagit fast att polisens register varit olagligt på flera sätt.

Annons

DO är kritisk till benämningarna på registret - Skånepolisen har inte kunnat ge någon godtagbar förklaring till registernamnen.

"Om syftet inte var att kartlägga romer tycks det inte finnas någon rimlig förklaring till den ursprungliga benämningen Konflikt, Staffanstorp romer", skriver DO i sin bedömning. Även den senare benämningen "Kringresande" kan förknippas med romer, anser DO.

Skånepolisen har inte heller kunnat förklara varför så många barn finns med i registret.

Här skriver DO att "andelen barn är dock så omfattande att DO inte kan utesluta att polisen har kartlagt anhörigrelationer på ett sätt som leder tankarna till etnisk profilering".

- Förfärligt, säger Monica Nebelius, Skånepolisens chefsjurist, om att polisen nu kopplas samman med etnisk profilering och diskriminering av romer. - Det här är så allvarligt att vi vill lägga ut det på en extern aktör för genomgång. Vi ska inte längre granska oss själva, säger hon.

På måndag ska hon kontakta DO för att be om hjälp att hitta rätt personer som kan ingå i en sådan extern granskningsgrupp.

- Detta ska göras på rätt sätt, så att man inte kan ifrågasätta att vi har tagit det här på allvar.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons