Annons
Nyheter

Regeringen beredd slopa vab-intyg

Vab-intyget kan snart vara ett minne blott för vimsiga föräldrar och stressad förskole- och skolpersonal. Regeringen ska skicka ut ett förslag om att intyget slopas.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2012

För skolans och förskolans personal har det inneburit en massa extra pappersarbete. För föräldrar som varit hemma för vård av sjukt barn har vab-intyget medfört att pengarna för vabbandet dröjt. Särskilt för dem med tendens att glömma att papperet ska undertecknas av förskolan eller skolan, och läggas på postlådan, innan några pengar kan betalas ut.

Nu vill regeringen göra vardagen enklare och föreslår att intyget tas bort – trots tidigare problem med fusk.

Annons

– Det är ju fortsatt angeläget att man kan motverka fusk och överutnyttjande, men vi måste göra det på ett sätt som står i rimlig proportion till problemen, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Förslaget ska skickas ut på remiss och remissinstanserna ska säga sitt. Hägglund vill därför inte ange någon tidpunkt för när det kan bli verklighet.

Ett annat moment som ogillas av många föräldrar är att de måste anmäla till Försäkringskassan första dagen barnet är sjukt. Försäkringskassan har föreslagit att kravet slopas, men regeringen har ännu inte tagit ställning.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons