Annons
Nyheter

Regering och fack överens om lärarleg

Regeringen och lärarfacken är överens om övergångsregler som ska gälla när lärarlegitimationen införs. De innebär bland annat att behörighetskraven blir kvar, men att yrkeserfarenhet ska kunna tillgodoräknas.
Nyheter • Publicerad 26 april 2013

Lärare ska vara behöriga i de ämnen de undervisar i, och de ska bli det genom behörighetsgivande utbildning vid universitet och högskolor, enligt utbildningsdepartementet.

– Jag är glad att vi är överens, att många års yrkeserfarenhet nu kommer att värderas. Det är också viktigt att tidigare utbildningar inte är bortkastastade, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén till TT.

Annons

– Jag är väldigt glad att vi är överens, att lärarnas valda representanter tycker att reglerna är riktiga och bra, säger Jan Björklund vid en pressträff.

Han poängterar att många års erfarenhet av undervisning måste kunna räknas in.

Även de båda lärarfacken deltar på pressträffen.

– Vi har kritiserat det här hårt så det här är riktigt välkommet. Grundprincipen är att det du var behörig i då, ska du också vara nu, säger Eva-Lis Sirén.

Under en övergångsperiod ska de som saknar behörighet i ett ämne, men har undervisat i det under lång tid, kunna få sin yrkeserfarenhet tillgodoräknad och validerad. I de fallen gäller att läraren ska ha undervisat i ämnet sammanlagt minst åtta läsår under de senaste 15 åren. Läraren ska själv ansöka om behörighet och huvudmannen ska kunna intyga att undervisningen skett i den omfattningen, och att läraren är lämplig i övrigt, enligt pressmeddelandet.

De som fyller 57 år senast den 1 juli 2015 behöver bara ha undervisat fyra läsår i ämnet.

– Är man över 57 år ska man inte behöva sätta sig i skolbänken igen, sade utbildningsminister Jan Björklund under pressträffen.

Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund, säger till TT att hon inte vill kalla det att Jan Björklund backar från tidigare förslag.

– Det vill jag inte säga, vi har snarare sett till att hitta en lösning. Vi har varit medvetna om problematiken länge men det kan inte lösas över en natt. Nu är vi framme vid en situation där många av våra medlemmar ska slippa sitta i kläm.

Förslaget har väckt ilska bland lärare då det fokuserar på ålder framför kompetens och yrkeserfarenhet.

Ibrahim Baylan (S) och Gustav Fridolin (MP) är kritiska till hur regeringen skött reformen om lärarlegitimation hittills. Socialdemokraterna vill att Skolverket ska få resurser och ett uppdrag att ta fram en modell för hur man skulle kunna validera lärare. Miljöpartiet vill också satsa på ett finansierat valideringssystem kombinerat med lärarutbildning.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons