Annons
Nyheter

Reaktor i Oskarshamn stoppas

Strålsäkerhetsmyndigheten stoppar driften vid Oskarshamns andra kärnkraftsreaktorn (O2) "utan dröjsmål". Bolaget har inte visat "att väsentliga säkerhetsfunktioner uppfyller myndighetens krav".
Nyheter • Publicerad 6 december 2012

Strålsäkerhetsmyndigheten stoppar driften vid Oskarshamns andra kärnkraftsreaktorn (O2) "utan dröjsmål". Bolaget har inte visat "att väsentliga säkerhetsfunktioner uppfyller myndighetens krav på driftklarhet och tillförlitlighet".

– Vi har noterat att det underhåll som man har bedrivit på sina dieselgeneratorer och sina gasturbiner inte håller den nivån som vi har förväntat oss, säger Leif Karlsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.

Annons

– Det är allvarligt att vi gör en annan bedömning än OKG, att de ser det som att de uppfyller kraven.

Enligt Karlsson har ett sådant här beslut om stopp utan dröjsmål inte fattats under åtminstone de senaste åren.

Myndigheten ger kärnkraftsbolaget (OKG) den dispens de sökt om för återstående moderniseringsarbeten för O2, men bara med villkoret att reaktorn får vara i drift längst till och med juni 2013.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons