Annons
Nyheter

Radioprofilen Hasse Tellemar död

Hasse Tellemar var dragspelaren som kom att bli en av Sveriges största radioprofiler genom tiderna.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2012
Hasse Tellemar har gått bort.
Hasse Tellemar har gått bort.Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Året var 1969 och "Ring så spelar vi" hade sänts i ett års tid i radion när Tellemar tog över. Sedan ledde han programmet i P 3 i nästan 20 års tid till nyårsafton 1988 då hans farväl till etern blev en riksangelägenhet.

"Ring så spelar vi", på pappret en enkel frågesport med skivor i potten där lyssnarna fick önska skivor, blev i själva verket någonting mycket större. En slags termometer på läget i nationen och en slags rullande väderprognos över hela landet när Tellemar ringde upp och frågade hur vädret var.

Annons

Herman Lindqvist har berättat att han under alla år utomlands tog in "Ring så spelar vi" på kortvågsradion - det var det bästa sättet att hålla sig uppdaterad med det svenska kynnet och samtalsämnena.

Samspelet med Kjäll Fröderberg i grammofonarkivet blev legendariskt, liksom frasen "Det var i alla fall roligt att komma fram" från lyssnarna som kom förbi telefonslussen.

Hasse Tellemar, som från början hette Andersson, kom från Södertälje och blev musiker i tidig ålder. Han turnerade med Thore Ehrling och hamnade 1957 på radions underhållningsavdelning där han ledde musikprogrammet "Refrängen".

Hasse Tellemar avled tidigt på torsdagsmorgonen, uppger hans dotter för TT Spektra.

Lisa Syrén, den nuvarande programledaren för "Ring så spelar vi", minns Hasse Tellemar med värme.

– Jag känner att det var en förmån att få lära känna Hasse. Vi träffades senast på 40-årsjubileet för "Ring så spelar vi" 2008. Det var fantastiskt att se Hasse njuta av den kärlek han fick från publiken, säger hon till TT Spektra.

– Han var en hedersman, en oerhört omtyckt och älskad man. Och privat var han precis likadan.

Lisa Syrén har lett "Ring så spelar vi" i 16 år, Hasse Tellemar höll i det i 19.

TT Spektra: Lärde han dig något?

– Det enda som Hasse var noga med var att aldrig försöka vara någon annan än sig själv. Det har jag försökt lyssna på, säger Lisa Syrén.

– Mina tankar går till hans fru Anna-Lisa en dag som denna.

Madeleine Gripsten
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons