Annons
Nyheter

Protester mot sjuksköterskelöner

Landets blivande sjuksköterskor fortsätter att trycka på för högre lön.
Nyheter • Publicerad 24 april 2012
Foto: 

På tisdagseftermiddagen hölls manifestationer på flera platser runt om i landet.

– Alla vägrar ta en ingångslön under 24 000 och det här gör vi för att pressa upp sjuksköterskelönerna, säger Ulrika Blumfelds, talesperson för studenterna i Stockholm.

Annons

"Låg lön = inga syrror", "Sjuksköterska är inte ett kall" – de handskrivna plakaten vid Södermalmstorg i Stockholm talade sitt tydliga språk. Studenterna vill nu se att politikerna agerar mot det som de ser som en "lönekartell" från storsjukhusens sida.

– Vi hoppas uppnå att medborgare förstår att det är dem det här handlar om också, säger Ulrika Blumfelds.

Löneuppropet har snabbt spridit sig vid landets lärosäten. Men trots att det redan fått den märkbara effekten att det varit ovanligt svårt att rekrytera vikarier till i sommar vägrar de stora sjukhusen öppna plånboken, visade en rundringning som TT nyligen gjorde.

– Det värsta är att det är en treårig högskoleutbildning där nästan alla tar studielån. Sedan skaffar man familj, huslån och det blir väldigt svårt att då både kunna betala tillbaka och leva med en så pass låg lön, säger Christian Fredriksson, som studerar andra året på Karolinska institutet och också deltog i manifestationen.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons