Annons
Nyheter

Prinsessan Madeleine är gravid

Prinsessan Madeleine och maken Chris O'Neill väntar barn. Födseln beräknas till i början av mars 2014, enligt Hovet, som uppger att den blivande modern mår bra. Gratulationerna strömmar in på Hovets Facebook-sida.
Nyheter • Publicerad 3 september 2013
Foto: 

Paret har "den stora glädjen att meddela att de väntar barn", skriver Hovet på sin hemsida.

Enligt hemsidan mår den blivande modern bra. Graviditeten kommer varken att påverka prinsessans Madeleines åtaganden under hösten eller hennes arbete för Childhood.

Annons

Kort efter meddelandet om graviditeten började grattishälsningarna rassla in på hovets Facebook-sida. Meddelandet lämnades också på engelska så att ingen skulle missa budskapet.

Prinsessan Madeleine gifte sig i Stockholm den åttonde juni i år och om hovets uppgifter om en beräknad förlossning i början av mars stämmer bör prinsessan ha blivit gravid ungefär vid den tiden. Hon borde i sådant fall ha varit gravid i ungefär tolv veckor.

Vecka tolv är den vecka då många par brukar välja att berätta om graviditeten för en större krets vänner och bekanta eftersom risken för missfall då minskat kraftigt.

Även när kronprinsessan Victorias graviditet blev offentlig – den 17 augusti 2011 – uppgavs den beräknade nedkomsten vara i mars. Men som många vet föddes prinsessan Estelle redan den 23 februari.

Enligt hovexperter offentliggjorde kronprinsessan och prins Daniel graviditeten ovanligt tidigt. Många menade att kungligheter brukar tillkännage graviditeter först när de inte längre går att dölja.

I en intervju med Svenska Dagbladet i mitten av juli sade prinsessan Madeleine att hon och maken kan tänka sig att flytta till Sverige i framtiden, men att det är New York som gäller ett tag till. Hur graviditeten påverkar tankarna kring parets boende är oklart. Hovets informationsavdelning har inte heller några uppgifter om var förlossningen planeras ske.

– Nej. Det är alldeles för tidigt för att prata mer detaljer, säger pressekreterare Annika Jeppsson till TT.

Att spekulera om att kvinnor är gravida är populärt både i fikarum och i skvallerpress. Rykten om att prinsessan Madeleine varit gravid har förekommit under många år.

I höstas fick ryktena ny skjuts med en rad publiceringar av bilder som påstods visa antingen en graviditetsmage eller hur prinsessan med sin placering av händer och väska dolde just en sådan mage.

På flera stora spelbolag har det sedan en tid gått att satsa pengar på när paret ska tillkännage en graviditet, om de kommer att få en son eller dotter samt när barnet kommer att födas.

Annons

Den nu aktuella tronföljden ser ut på följande sätt: Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine. Christopher O'Neill är fortfarande utländsk medborgare. Om barnet blir enbart medborgare i USA kan det inte ingå i den svenska tronföljden. O'Neill är katolik, och om parets barn får en katolsk uppfostran kan det heller inte ta över den svenska tronen. Om barnet inte växer upp i Sverige kan det heller inte ärva tronen.

Fakta: Om prinsessan Madeleine och herr O'Neill

Madeleine Thérèse Amelie Josephine är prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Hon är 31 år gammal och är det svenska kungaparets yngsta barn.

Prinsessan Madeleine har en fil kand med konstvetenskap som huvudämne och är sedan en tid tillbaka bosatt i New York. Under hösten 2012 förlovade hon sig med finansmannen Christopher O'Neill, och vigseln ägde rum i Stockholm den 8 juni 2013.

Christopher O'Neill är affärsman och utländsk medborgare (han är både britt och amerikan). Han är 39 år och är född och uppväxt i London. Har fem halvsystrar.

Herr Christoffer O'Neill har studerat internationella relationer och ekonomi och arbetar som finansanalytiker och investerar i "entreprenörsdrivna bolag".

Fakta: Så blir det med tronföljden

Den nu aktuella tronföljden ser ut på följande sätt: Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine.

Christopher O'Neill är fortfarande utländsk medborgare. Om barnet blir enbart medborgare i USA kan det inte ingå i den svenska tronföljden.

Christopher O'Neill är katolik. Om parets barn får en katolsk uppfostran kan det heller inte ta över den svenska tronen.

Om barnet/barnen inte växer upp i Sverige är kan det/de inte ärva den svenska tronen.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons