Annons
Nyheter

Postens moderbolag flaggar för stor omställning

Svensk-danska Postnord, Postens moderbolag, redovisar en rejäl vinstökning för fjolåret men flaggar samtidigt för en stor omställning som ska anpassa verksamheten till marknadsutvecklingen.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2012
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

I bokslutskommunikén skriver Postnord att omställningen "kommer att påverka många" och att den kommer att leda till "betydande omstruktureringskostnader av engångskaraktär" under 2012 och 2013.

Vinsten före skatt blev 1,7 miljarder kronor 2011, jämfört med 1,3 miljarder året före, vilket vd Lars Idermark beskriver som "ett tillfredsställande resultat", givet marknadsläget. Omsättningen sjönk med 5 procent till 39,5 miljarder kronor.

Annons

"Trots ett förbättrat resultat är den underliggande lönsamheten under press och behovet av omställning av Postnords verksamhet är stort under de nästföljande åren. Därtill är konjunkturutvecklingen för 2012 behäftad med stor osäkerhet", skriver Idermark i rapporten.

Styrelsen föreslår att utdelningen till ägarna sänks kraftigt till 368 miljoner kronor, från 1 miljard kronor året före.

Det är de minskade brevvolymerna som är Postnords huvudvärk. Idermark räknar med en kraftig volymnedgång under kommande år i såväl Danmark som Sverige.

Den planerade omställningen omfattar "betydande" investeringar i produktion och infrastruktur i brevverksamheten, satsningar som ska öka flexibilitet, effektivitet och lönsamhet, enligt Idermark.

Den ska också förbereda Postnord för en börsnotering eller, som bolaget uttrycker det, "ge beredskap inför ett eventuellt ägarbeslut i denna riktning".

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons