Annons
Nyheter

Politiker på dubbla stolar

Många riksdagsledamöter sitter på dubbla stolar. Inte mindre än 103 av dem är även invalda i kommun- eller landstingsfullmäktige på hemorten. Men många slarvar med närvaron.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2010

En tredjedel av dem har missat mer än hälften av fullmäktigemötena, visar Dagens Nyheters granskning.

En är toppolitikern Sven-Erik Österberg (S) som missat nio av elva möten i fullmäktige i Skinnskatteberg under 2009 och 2010.

Annons

Österberg själv säger att hans namn användes som dragplåster i valet 2006.

– Det är väl klart att jag är en ganska känd person i vår kommun. Jag har sedan fått fler uppdrag än vad jag tidigare haft och hinner helt enkelt inte med, säger han till DN.

Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman, har bara närvarat vid tre av tolv fullmäktigemöten i Mariestad i år och förra året. Han kandiderar till både kommunfullmäktige och riksdagen även i år.

– Jag lägger fram idéer till hur vi ska agera i fullmäktige. Det är inte alltid nödvändig att jag tar debatten i fullmäktigesalen, säger han.

Exempel på andra riksdagsledamöter på dubbla stolar är Annicka Engblom (M) som närvarat vid tre av 16 möten i fullmäktige i Karlskrona och Lennart Pettersson (C) som deltagit i tre av 15 möten i Svalöv.

Inför årets val ställer 4 864 riksdagskandidater upp i mer än ett val.

Statsvetaren Marie-Louise von Bergmann-Winberg, professor vid Mittuniversitetet, är kritisk till dubbeljobbandet. "demokratiskt förkastligt" säger hon till DN.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons