Annons
Nyheter

Polisen: Svår situation på vägarna

Kraftigt snöväder, hala vägar och många trafikolyckor i stora delar av landet. "Det är en svår situation", säger vakthavande befälet Reine Johansson i Kronoberg och Kalmar. Polisen manar till försiktighet.
Nyheter • Publicerad 4 december 2012

I helgen uppmättes årets köldrekord, 33,5 minusgrader, i Vittangi och i veckan väntar fortsatta kyla. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för Stockholm och den största delen av södra Sverige.

– Just nu är det kraftigt snöfall och is på vägarna. Det är en svår situation, sade Reine Johansson, polisens vakthavande befäl i Kronobergs och Kalmar län, till TT vid 11.30-tiden.

Annons

Lastbilar som stoppats av halka orsakade problem på riksväg 40 väster om Eksjö på förmiddagen. Fem fordon blev stående i Broarpsbackens kraftiga stigning, utan att komma framåt.

– Trafiken fick stoppas i båda riktningarna i flera timmar. Ett fordon som skulle röja snö kunde inte heller ta sig upp. Det tog tid innan man fick dit tillräckligt mycket grus för att göra vägen farbar, säger kommissarie Mikael Leidenfors på polisen i Jönköpings län till TT.

Vid 12-tiden var problemen lösta.

Trafikverket bekräftar den svåra situationen på landets vägar. Framförallt varnar myndigheten på sin hemsida för de allvarliga störningarna till följd av väglaget i Blekinge, Kalmar och Jönköpings län.

På E 22 vid Haraldsmåla mellan Kalmar och Mönsterås blev det totalstopp efter en tankbilsolycka.

I Lenhovda i Uppvidinge kommun stötte en lastbil ihop med en buss på morgonen, vilket fick till följd att fem sidorutor i bussen gick sönder och två passagerare fick skärskador i ansiktet.

Reine Johansson konstaterar att det gäller att ha bra däck, att hastigheten anpassas och att trafikanter är noga med att hålla avståndet till framförvarande bilar i det svåra väglaget.

I Gävleborgs län körde en bil in i vajerräcket på E 4 nära Söderhamn. Invid räcket hade snövallar byggts upp. Bilen studsade vid krocken ut i körfältet och träffade en lastbil. Ingen person ska ha skadats allvarligt.

Vid en annan olycka körde en timmerbil av vägen. Släpet, fullastat med stockar, blev stående vid vägbanan och orsakade trafikstörningar. Lastbilsföraren skadades inte vid olyckan.

Även i Skåne har det varit många olyckor på vägarna, bland annat i Bromölla, Lomma, Eslöv, Vellinge, Lund och Hässleholm. Det är dock oklart om samtliga haft med halka att göra.

Annons

Peter Behrman på Trafikverkets presstjänst säger dock att dagens trafiksituation har varit bättre än gårdagens.

– Jag tror att det lätt blir så att man som förare vaggas in i falsk trygghet när det länge är plusgrader och regn och det sedan plötsligt slår över, säger han.

Vinterväglag finns landet runt och förare uppmanas till försiktighet och att sänka farten efter väglaget.

– I samband med att det nu är molnigt och snöar i söder över Götaland och Svealand så kommer det tillfälligt bli lite mildare. Sedan när det har gett upp så kan det bli neråt tio minus igen, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.

För många kom det den hårda kylan redan i början av december som en överraskning. Temperaturer kring fem plusgrader är inget ovanligt i julmånaden, men ungefär lika vanligt är det att termometern kryper långt under nollan, enligt Anna Hagenblad.

– December är en månad då mycket är normalt, säger hon till TT.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons