Nyheter

Polisen slutar kontrollera i t-banan

Nu slutar gränspolisen i Stockholm kontrollera resande som plankat i tunnelbanan. Jakten på människor som vistas illegalt i Sverige har varit laglig men uppmärksamheten tar för mycket kraft, enligt polisen.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2013
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Nio av tio kontrollerade i t-banan har visat sig ha rätt att vara i Sverige. Agerandet har väckt stort politiskt rabalder.

Regeringen har ökat trycket på polisen för att fler människor som vistas illegalt i landet ska kunna ut- eller avvisas. Men debattörer och politiker på olika nivåer och av olika färg har ondgjort sig över att människor kontrolleras i t-banan bara utifrån deras utseende.

Även själva regeringen har verkat splittrad i frågan. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) har sagt att det är "helt oacceptabelt" om människor stoppas bara för att de har "utländsk utseende" och att sådana kontroller strider mot "det regelverk som finns".

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har däremot duckat och sagt att det är "inte mitt ansvar att säga vad som är rätt eller fel".

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.