Annons
Nyheter

Piggare efter jobbet

Pensionering är rena vitamininjektionen. Den trötthet som många yrkesverksamma vittnar om minskar kraftigt när man tagit avsked från arbetsplatsen, visar en unik studie.
Nyheter • Publicerad 24 november 2010

Den som ser pensioneringen som en nystart i livet får stöd av det internationella forskarlag som följt upp hälsoutvecklingen bland mer än 14 000 anställda vid det franska bolaget Gazel.

Trots goda arbetsförhållande vittnade många av de anställda om trötthet, men en majoritet av de drabbade märkte att såväl den fysiska som den psykiska tröttheten sjönk undan i samband med pensioneringen.

Annons

– Även depressiva symtom minskade på ett väldigt tydligt sätt. Tidigare har vi visat att även sömnproblem minskar när man går i pension, säger docent Hugo Westerlund, knuten till Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och ansvarig för studien.

Däremot märktes ingen förändring i risken för kroniska sjukdomar, enligt studien som publiceras i den ansedda British Medical Journal.

Är det då troligt att även svenska arbetstagare tar ett mentalt lyckoskutt efter sista arbetsdagen?

Mycket talar för det, även om de studerade fransmännen gick i pension redan i 55-års­åldern, enligt Hugo Westerlund.

– Man kan se att de som gick i pension lite senare vann lite mindre. Det kan bero på att de som går senare trivs bättre med sina jobb. Men det är rimligt att anta att om så många är trötta redan vid 55 års ålder borde de vara ännu tröttare vid 65, säger Hugo Westerlund.

Mot bakgrund av att allt fler äldre behövs i arbetslivet måste arbetsmarknaden ställas om så att fler äldre faktiskt orkar, fortsätter han.

– Det kan handla om arbetsreduktion, eller andra arbetsuppgifter som tillvaratar de äldres styrka – sådant som omdöme, social kompetens och förmåga att lösa komplexa problem, säger Hugo Westerlund.

INTERNAL INTERNAL
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons