Annons
Nyheter

Personalbrist kan stoppa Öresundstågen

Tåg fulla med fulla passagerare. Tågvärdar som utsätts för misshandel. Usel bemanning. Luftkonditionering som inte fungerar. Nu hotar facket med att stoppa vissa avgångar om bemanningsfrågan inte löses på Öresundstågen.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2010
Foto: 
Foto: 

– Vi kräver omedelbara åtgärder, säger Jonas Pincini, ordförande för Seko Skåne klubb Öresundståg.

Sommaren har varit ett litet helvete för tågvärdarna på Öresundstågen och igår hade facket ett möte med arbetsgivaren DSB First.

Annons

Sedan i maj har personalsituationen stadigt förvärrats och tågen går ofta underbemannade och på vissa sträckor till och med utan tågvärdar.

– Varje dag går ett femtiotal tåg som saknar personal, säger Jonas Gadd, huvudskyddsombud.

Den hårda vintern var påfrestande för tågvärdarna.

– Men helt ärligt, sommaren är inte mycket bättre. Det är pest eller kolera, säger Jonas Pincini.

Det främsta problemet är bristande bemanning. I kombination med fulla passagerare är det en ekvation som inte går ihop, menar Jonas Pincini.

– Folk åker tankade på tåget. Du har alla festivaler: Helsingborgsfestivalen, Östersjöfestivalen, Landskronafestivalen ... Nu är det ju sommar, då kan man festa alla tider på dygnet.

Dålig bemanning under sommaren leder till att tågvärdarna ofta jobbar ensamma på tågen på kvällar och nätter, i stället för att vara två eller tre.

– Många av mina kollegor är så rädda på kvällen att de inte ens går ut och viserar biljetterna. Så illa är det.

Att vara mer än en tågvärd är framför allt psykologiskt viktigt, för att de anställda ska känna sig trygga.

– Sitter det fyra killar och det kommer fram en ensam tjej så bara skrattar de. Är man två lugnar folk ner sig och det finns även vittnen om det skulle hända något. Dubbel bemanning hade löst många problem, säger Jonas Pincini.

Annons

– Jag vet att folk sitter beväpnade på tågen. Hade det här varit en bensinmack hade man fått prata med oss genom en fönsterruta. Men nu ska vi ut i tåget.

Enligt Jonas Pincini har flera tågvärdar blivit misshandlade de senaste månaderna. Vid en del tillfällen har arbetsgivaren inte gjort någon anmälan till Arbetsmiljöverket.

Det är också fler resenärer än normalt på tågen i sommar, vilket beror på att man reser obegränsat med sommarkortet.

– Normalt brukar vi märka en liten minskning under sommaren, men nu är det nästan lika fullt som resten av året. Folk åker tåg på semestern helt enkelt, säger Jonas Pincini.

Jan Wildau är kommersiell direktör för DSB Sverige som DSB First sorterar under. Han bekräftar att det saknas personal.

– Men det är inte så många som femtio dagliga tåg som är underbemannade, säger Jan Wildau. Och vi kör aldrig helt utan någon tågvärd.

Enligt Jan Wildau beror personalbristen på att företaget räknat fel på behovet.

– Men nu när semestrarna börjar ta slut kommer det att bli bättre och även nästa sommar ska det vara bättre, säger Jan Wildau.

Sandra Stendahl
Christel Thunell, Stig Strömkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons