Annons
Nyheter

Patienter ska få sövas in i döden

När alla andra behandlingsmetoder är uttömda bör patienter kunna få sövas in i döden.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010

Det konstaterar Svenska Läkaresällskapets etiska delegation i sina nya riktlinjer, som offentliggörs på måndagen.

Nedsövning får dock bara förekomma när patientens förväntade överlevnad är mycket kort och symtomen är näst intill outhärdliga, skriver Svenska Dagbladet, och behandlingen får endast ske efter samråd med patienten eller en nära anhörig.

Annons

Nedsövningen av svårt sjuka patienter i livets slutskede ska enligt riktlinjerna kunna ske när patienten förväntas överleva mycket kort tid, vanligen högst en till två veckor. Avsikten är varken att förkorta eller förlänga dödsprocessen.

Det finns patienter som har så plågsamma symtom, exempelvis outhärdlig smärta och/eller svår andnöd, att de inte kan lindras på annat sätt än genom nedsövning. Den ska vara tillräcklig djup för att patienten ska uppleva sin situation som uthärdlig.

Som läkare är det svårt att avgöra om en döende patient har ångest av fysiska eller psykiska orsaker och i framtiden ska det heller inte spela någon roll. Det är patienten som i första hand ska avgöra om symtomen är outhärdliga.

Nedsövningen ska genomföras i samråd med läkare som har kompetens inom palliativ medicin (vård i livets slutskede).

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons