Annons
Nyheter

Påtår minskar diabetesrisken

Tacka inte nej till en påtår nästa gång. Förutom att det kan vara både trevligt och gott minskar risken att drabbas av diabetes, att döma av en stor amerikansk studie.
Nyheter • Publicerad 25 april 2014
Foto: JESSICA GOW / TT

Det tycks finnas ett direkt samband mellan den dagliga kaffekonsumtionen och risken att drabbas av typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes.

– Resultaten visar att kaffe, för de flesta människor, kan vara fördelaktigt för hälsan, säger Frank Hu, professor vid Harvard School of Public Health i Boston, USA.

Annons

Han och hans kollegor utgick från tre större studier där forskarna följt fler än 100 000 kvinnor och män i uppemot 20 år. Vart fjärde år fick deltagarna svara på ett antal frågor, bland annat om hur deras te- och kaffevanor såg ut.

Olika kafferisker

Under uppföljningsperioden drabbades drygt 7 000 personer av typ 2-diabetes. Men risken att drabbas var olika, beroende på kaffekonsumtionen.

Det visade sig att för personer som hade ökat sin kaffekonsumtion med minst en kopp om dagen, minskade risken att drabbas av diabetes med elva procent, jämfört med dem som inte hade förändrat sina kaffevanor under den gångna fyraårsperioden.

Och tvärtom. För den som hade dragit ner på sin konsumtion med lika mycket ökade risken att drabbas med 17 procent.

Ingen fördel av te

Det är inte första gången som forskarna ser ett samband mellan kaffe och diabetes. Forskarna påpekar dock att kaffe bara är en av flera faktorer som påverkar risken att drabbas av den här typen av diabetes.

– Det viktigaste är att man har koll på sin vikt och är fysiskt aktiv, säger Frank Hu.

För de tedrickare som ingick i studien sågs inte detta samband. Kanske, spekulerar forskarna, för att de var relativt få. Tidigare studier har nämligen också visat på en liknande effekt även för tedrickare. Så stanna för en påtår nästa gång, oavsett vad du dricker.

Resultaten publiceras i tidskriften Diabetologia.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons