Annons
Nyheter

Palmemordet åter i fokus

En kula släckte för snart 25 år sedan statsminister Olof Palmes liv. I dag uppmärksammas mordet på nytt och mediernas intresse för årsdagen är rekordstort. 130 personer har hittills erkänt mordet.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2011
Foto: PAOLO RODRIGUEZ / SCANPIX

Förundersökningen om Palmemordet omfattar i dag 225 hyllmeter. Alla som har erkänt mordet har kunnat avföras och polisen har ännu inget svar på mordgåtan.

I princip kan förundersökningen sedan preskriptionstiden togs bort fortsätta hur länge som helst, sade Kerstin Skarp, den sjätte förundersökningsledaren, på Rikskriminalens presskonferens.

Annons

– När det finns absolut ingenting att jobba med och vi har nått vägs ände, då ska den läggas ner. Men där är vi inte än.

Hon säger att spaningarna i dag inte inriktar sig på någon speciell person.

Att det fortfarande efter 25 år inte finns någon misstänkt mördare är frustrerande, sade Stig Edqvist, chef för Palmegruppen och den fjärde spaningsledaren.

– Det är klart att det emellanåt känns mer eller mindre tungt.

Varje dag kommer två, tre nya tips in. En hel del sorteras bort i och med att det är undersökt sedan tidigare.

– Men om någon kommer in med uppgifter om en namngiven person eller ett vapen är vi givetvis intresserade av det, sade Stig Edqvist, som trodde att en mängd nya tips kommer att komma in efter dagens pressträff.

Förundersökningen beräknades för fem år sedan ha kostat en halv miljard kronor.

Utredarna har fortfarande hopp om att finna mördaren.

– Vi har inget hett spår vi följer just nu kan vi väl i ärlighetens namn säga. Men inte heller något som tyder på motsatsen, sade Kerstin Skarp.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons