Annons
Nyheter

Överenskommelse om signalspaning

Regeringen och Socialdemokraterna har kommit överens om FRA:s omstridda signalspaning. En parlamentarisk integritetskommission ska tillsättas.
Nyheter • Publicerad 15 december 2011

Syftet är att utreda möjligheten att stärka den personliga integriteten.

– Jag är väldigt glad över att vi nått den här överenskommelsen. Det har varit viktigt för regeringen med en bred överenskommelse över blockgränsen för att förbättra Sveriges möjligheter att bekämpa terrorism, sade justitieminister Beatrice Ask vid en pressträff.

Annons

Socialdemokraternas rättspolitiske talesman Morgan Johansson var också nöjd.

– Det är bra att vi kunnat göra den här överenskommelsen. Det rör ytterst rikets säkerhet och då är det viktigt med en blocköverskridande överenskommelse. Det är viktigt att Sverigedemokraterna inte kan bli vågmästare i frågor om rikets säkerhet, sade han.

Häromdagen föreslog regeringen att Säpo och Rikskriminalpolisen ska få tillgång till signalspaningen. Säpos möjlighet att ta del av uppgifterna ströps för ett par år sedan när riksdagen skulle anta den omstridda signalspaningslagen.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons