Annons
Nyheter

Över fyra miljoner såg finalen

4 090 000. Så många såg Loreen plocka hem segern med "Euphoria" i lördagens final i Melodifestivalen, enligt MMS. Det är den högsta tittarsiffran för evenemanget sedan 2006 års final då Carola segrade med "Evighet".
Nyheter • Publicerad 12 mars 2012
Årets vinnare Loreen sågs av rekordmånga tittare.
Årets vinnare Loreen sågs av rekordmånga tittare.Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Det är den högsta tittarsiffran för evenemanget sedan 2006 års final då Carola vann med "Evighet". Eric Saades seger förra året sågs av knappt 3,7 miljoner.

– Man tror inte ens att det ska vara möjligt att nå fyra miljoner längre, säger SVT:s programbeställare för underhållning och sport, Martin Österdahl, som menar att framgångarna nåtts tack vare en kombination av saker: Ett starkt startfält med artister och låtar, programledare som fungerat bra - och få kisspauser för tittarna.

Annons

– Tidigare år har vi fått kritik för våra pausnummer. I år har det känts som att allt har suttit ihop och det har inte varit så många inspelade inslag, förklarar han.

Dirawis genombrott

Förutom att vinnaren Loreen blivit svenska folkets nya älskling så har även programledaren Gina Dirawi fått ett enormt genombrott i årets melodifestival.

TT Spektra: Borde hon inte få ett eget program nu?

– Det finns många röster som gör det gällande. Vi är otroligt glada för henne.

Efter varje festival brukar ilskna röster höjas och kräva Christer Björkmans omedelbara avgång. I år har det varit lugnt på den fronten, trots att det på förhand talats en del om att Björkman nu har mer makt över festivalen än någonsin.

– Jag tror inte att han behöver avgå i år, säger Martin Österdahl med ett skratt.

– Han är briljant, han ska ha all kredd.

Sanna Wahanta
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons