Annons
Nyheter

Oväntat vatten i kolstjärna

Universums djupt röda himlakroppar, de så kallade kolstjärnorna, ställer nu teorin om varifrån grunden för allt liv kommer på ända.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

Forskare har hittat vattenånga i en kolstjärna trots att det rent teoritiskt inte borde vara möjligt. Fyndet, som presenteras i veckans nummer av vetenskapstidskriften Nature, innebär att teorin om processerna i kolstjärnorna – som tros vara en viktig del av grunden i vårt materiella ursprung – måste skrivas om.

– Det är lite irriterande att vi faktiskt inte vet varifrån vår viktigaste atom, för livet i alla fall, kommer, säger Bengt Gustafsson, astrofysiker vid Uppsala universitet, till Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Annons

Han är en av forskarna bakom upptäckten, som har gjorts med hjälp av det satellitburna europeiska rymdteleskopet Herschel.

Kolstjärnorna tros stå för väldigt mycket, kanske allt av det kol som bygger allt levande. Det myckna kolet i himlakropparna gör att det rent teoretiskt inte kan finnas särskilt mycket fritt syre där, eftersom syre binds av kol till kolmonoxid. Därmed skulle heller inget syrekrävande vatten kunna bildas. Men nu har Gustafsson med kollegor likafullt hittat vattenånga i en kolstjärna.

– Det visar att vi inte förstår hur det går till därinne. Vi förstår inte de kemiska processerna som ger upphov till olika molekyler och sånt, säger Bengt Gustafsson till Vetenskapsradion.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons