Annons
Nyheter

Orsakerna till migrän blir tydligare

En av sju vuxna lider av migrän - en form av kronisk huvudvärk som bedömts vara den mest kostsamma neurologiska sjukdomen. Nu har forskare, enligt en studie, lyckats hitta nya ledtrådar till vad som utlöser värken.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2013
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Forskare har kommit en bit på vägen till att förstå orsakerna till varför vissa drabbas av migrän. I en studie med 100 000 deltagare – publicerad i Nature Genetics – har man lyckats hitta fem platser i arvsmassan som är kopplade till migränanfall.

Forskarna har också hittat tolv platser som är associerade med en känslighet för att drabbas. Åtta av dessa platser hittades i eller nära gener som är viktiga för att kontrollera hjärnkretsarna och två av dem var associerade med gener som man vet spelar en roll för att hålla hjärnvävnaden frisk.

Forskargruppen tror att många av genområdena som är associerade med migrän är sammankopplade och att orsaken till symptomen skulle kunna handla om att områdena stör den inre regleringen i hjärnans vävnad och celler. Enligt studien drabbar migrän ungefär 14 procent av den vuxna befolkningen.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons