Annons
Nyheter

Opposition mot ökande klyftor

Klyftorna ökar i Sverige. De stora förlorarna är kvinnorna, visar siffror som V tagit fram inför regeringens vårproposition den 16 april. Då väntas ett samlat angrepp från de rödgröna.
Nyheter • Publicerad 6 april 2012

Under en lång följd av år har skillnaderna mellan rika och fattiga ökat och i samband med vårpropositionen lämnar regeringen en ny fördelningspolitisk redogörelse. Allt tyder på att trenden fortsätter.

Vänsterpartiets nya siffror från riksdagens utredningstjänst (rut) visar att inkomstgapet mellan kvinnor och män vidgats rejält sedan regeringen tillträdde 2006. Skillnaden i årlig nettoinkomst har ökat med 40 procent 2006–2011 och uppgår nu till cirka 62 000 kronor.

Annons

– Lågavlönade kvinnor betalar till högavlönade män, säger Ulla Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Hon ser en rad förklaringar – att sjukförsäkringen försämrats, att deltidsstämplingen försvunnit och att jobbskatteavdraget gynnat männen.

Viktigast för att minska gapet, enligt Andersson, är fler anställda i välfärden, utbyggd äldreomsorg och barnomsorg på kvällar, nätter och helger, samt fasta jobb på heltid.

Risk för konflikt

Miljöpartiets motsvarighet Per Bolund varnar för att ökande skillnader kan leda till konflikter som ingen vill se.

– Den politik regeringen driver ökar aktivt klyftorna. Sverige har genom historien jobbat med att vi ska vara ett homogent land och jag tror att de flesta svenskar är stolta över det.

Han anser att det behövs en aktiv politik för omfördelning, där de mest utsatta, som fattiga barnfamiljer, stöttas – bland annat genom höjt underhållsstöd.

– Är man stolt över att Sverige har små skillnader måste man se till att det upprätthålls. Det gör inte regeringen.

Arbete en nyckel

S har kritiserat regeringen och finansminister Anders Borg (M) som de anser genomför en politik där ojämlikheten breder ut sig och klyftor och arbetslösheten ökar.

Annons

– Mest oroande är att arbetslösheten biter sig fast på höga nivåer och att den långvariga arbetslösheten ökat dramatiskt under den här regeringen. Det ökar klyftorna, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Viktigaste motmedel är fler i jobb, menar hon.

Borg angriper S

Finansminister Anders Borg medger att skillnaderna ökat mellan fattiga och rika under senare år men framhåller att de ökade ännu mer under den socialdemokratiska regeringstiden.

– Vi hade en mycket kraftig ökning under 2002–2006 med över tio procent. Under den här mandatperioden och den förra har vi haft en mycket mer försiktig utveckling.

Borg syftar på den så kallade gini-koefficienten, ett mått på inkomstskillnader i ett land.

Han hänvisar till att regeringen förstärkt bostadsbidrag, flerbarnstillägg och äldrestödet, men tror att det kan behövas mer.

– Vi vill motverka skillnader men vi måsta vara medvetna om att Sverige är en del i en global utveckling där de ekonomiska skillnaderna har tenderat öka.

TT

Clifford Johansen
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons