Annons
Nyheter

Operation i skärgården fortsätter

Operationen mot främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård fortsatte i dag. Försvarsmakten kan ännu inte ge något besked om hur länge insatsen kan tänkas pågå. Ett par hundra personer deltar i operationen, som är den största på många år, enligt analytiker.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2014
Foto: 

Försvarsmakten kan ännu inte ge något besked om hur länge insatsen kan tänkas pågå, och inte heller om den är på väg att trappas ned.

- Den är precis som tidigare, säger pressinformatör Therése Fagerstedt till TT.

Annons

Insatsen pågår i hela mellersta skärgården.

- Vi rör oss i ett väldigt stort område, men nu kan vi utesluta vissa delar.

Försvarsmakten har varit förtegen om det exakta området för operationen, trots att flera representanter för medier befinner sig där. Kanholmsfjärden pekades ut i ett tidigt skede, men man ville då inte bekräfta detta.

- Vi försöker berätta så mycket som möjligt, men det finns information som vi behöver hålla för oss själva av olika skäl. Det kan till exempel vara att vi inte har intresse av att andra aktörer ska känna till vårt sökområde eller våra sökmönster.

Carl Bergqvist, major i flygvapnet, säger till Dagens Nyheter att främmande makt kan vilja byta ut system som placerats på svenskt vatten under kalla kriget. Det kan enligt honom vara en förklaring till den misstänkta undervattensverksamheten i Stockholms skärgård.

- Man vet sedan tidigare att främmande makt placerat ut system på svenskt vatten. Alla sådana här system - oavsett materiel - har en viss livslängd. Deras kraftförsörjning räcker en viss tid, sedan måste man byta ut batterierna - det kan vara en anledning, att man vill uppgradera systemen och sätta dem i drift igen, säger han till DN.

Bergqvist, som också driver en blogg om försvars-och säkerhetsfrågor, bedömer dock sannolikheten för att Försvarsmakten skulle fånga in en eventuell ubåt som "mycket liten".

I går uppgavs att ett par hundra personer ur Fjärde sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet, Helikopterflottiljen och hemvärnet deltar i operationen. Personer i området där Försvarsmaktens insats pågår uppger för TT att aktiviteten i både luften och på vattnet är större i dag.

En säkerhetspolitisk analytiker, som på grund av olika omständigheter inte vill bli namngiven, säger till TT att det inte på "många, många år" varit så många som 200 personer från Försvarsmakten ute i ett liknande ärende.

Analytikern pekar också på den senaste periodens mer aggressiva ryska militära uppträdande i Ukraina, Östersjöområdet och i olika politiska rustningsförhandlingar.

Annons

Med den nya säkerhetspolitiska bilden som bakgrund säger källan om jakten i Stockholms skärgård:

- Det känns som ett nytt steg och en läskig situation, helt klart.

Källor med kunskap om spaningarna uppger för Svenska Dagbladet att det var en privatperson som, mitt på ljusan dag, såg vad som föreföll vara misstänkt undervattensverksamhet. Det var på södra delen av Kanholmsfjärden, nordost om Stavsnäs. Försvarsmakten intervjuade omedelbart uppgiftslämnaren som bedömdes som trovärdig, skriver svd.se. Att dra igång en stor, dyr insats utifrån en enda källa är "lite anmärkningsvärt", enligt analytikern.

- Men det kan ju vara att det är en väldigt, väldigt bra källa.

Minröjningsfartyget HMS Ven ska enligt SvD finnas bland de fartyg som siktats vid platsen. Även försvarets mest avancerade fartyg HMS Visby samt korvetten HMS Sundsvall som båda är utrustade för ubåtsjakt uppges delta.

När TT:s utsända åker med båt i området på lördagen syns marinens trängfartyg HMS Loke på vattnet.

- Där såg vi en militärklädd herre som stod på fartyget och spanade ut över vattnet med kikare, säger TT:s videofotograf Marko Säävälä.

I Nämdöfjärden syntes också bevakningsfartyget HMS Munter.

- Det båten åkte långsamt fram över fjärden, det såg som att den systematiskt sökte av fjärden utifrån ett mönster, säger Säävälä.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till Svenska Dagbladet att han vill ha en större öppenhet kring kränkningar och andra incidenter. Tidigare har dessa tystats ned genom hemligstämplar.

- Jag vill ha ökad öppenhet om kränkningar och olika händelser. Finland, där man informerar direkt om kränkningar, är ett av de länder vi nu tittar på i Regeringskansliet, säger Hultqvist till tidningen.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons