Annons
Nyheter

Olyckståg mot Malmö kan ha kört för fort

X 2000-tåget som krockade med en traktorgrävare i går kan enligt räddningstjänsten ha kört betydligt fortare de 70 km/tim som gällde på platsen. En 24-årig kvinna opererades i natt för livshotande skador.
Nyheter • Publicerad 13 september 2010
Foto: 
Foto: BjËrn Persson / Wighsnews

Den 22-årige traktorföraren, vars skador först bedömdes som allvarliga, kommer under dagen att flyttas från intensivvårdsavdelningen på Vrinnevisjukhuset till en vanlig vårdavdelning. Hans tillstånd var inte så allvarligt som man befarade, uppger landstinget i Östergötland. Tågföraren chockades men var i övrigt oskadd.

Traktorgrävaren höll på med spårarbeten på banvallen men hade kommit för nära rälsen. Den bakre skopan rev upp sidan på loket. Kraften från tåget fick därefter traktorn att snurra runt och upprepade gånger slå emot vagnsidorna. Fönster krossades och stora delar av metallen revs upp.

Annons

På grund av underhållsarbeten var bara ett spår öppet vid olyckstillfället. Hastigheten på sträckan var nedsatt till 70 kilometer i timmen men tåget kan ha kört för fort enligt nya uppgifter.

– Räddningstjänsten har uppgett för oss att tåget hade en hastighet på cirka 100 kilometer i timmen. Men om det stämmer får den fortsatta utredningen visa, säger polisens presstalesman Mikael Skoog.

Olyckan utreds av Statens haverikommission.

– Vi har två medarbetare på plats och de gör nu de första inledande undersökningarna. De väntas avsluta sitt arbete under måndagen. Vi kan inte säga något om orsaken till olyckan, säger Karin Hellner, ställföreträdande generaldirektör vid Statens haverikommission.

Förbundsordförande Janne Rudén på Seko, som organiserar lokförare, tågvärdar och järnvägsarbetare, ställer sig frågande till hur olyckan kunde inträffa.

– Man funderar ju lite grann över hur säkerhetsbestämmelserna följs. För sådant här ska bara inte hända, säger Rudén.

Bristerna kan enligt Seko kopplas till fragmentiseringen på järnvägssidan.

– Delar som underhåll och trafik delas upp och konkurrensutsätts för att pressa priset. Det går ut över säkerheten på arbetsplatsen.

– Det återstår att se vad Haverikommissionen kommer fram till men vi har våra misstankar.

Trafikverket genomför även en egen utredning.

Annons

Kvinnan som fick livshotande skador opererades akut under natten, enligt landstinget i Östergötland.

Tåget, med cirka 250 passagerare, lämnade Stockholms central klockan 17.40. Strax före klockan 20 fick polis och räddningstjänst larm om olyckan, som inträffade vid Kimstad mellan Norrköping och Linköping.

Trafiken på sträckan där olyckan inträffade väntas komma i gång först vid klockan 16 i dag, enligt Trafikverket.

– Det rent praktiska är löst men Statens haverikommission måste också få slutföra sitt arbete ute på plats, säger Daniel Widlund på Trafikverkets presstjänst.

SJ har begärt att under tiden få leda om tågen via Katrineholm-Hallsberg-Mjölby och lokaltågen på sträckan är tänkta att ersättas med buss.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons