Annons
Nyheter

Ökad försäljning för restauranger

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 5,2 procent under februari jämfört med februari i fjol, enligt SCB. Bäst gick det för nöjesrestauranger vars försäljning ökade med 7,1 procent.
Nyheter • Publicerad 4 april 2012

Lunch- och kvällsrestauranger ökade med 6,5 procent och kaféer med 5,8 procent. Sämre gick det för hotellrestauranger vars försäljningsvolym ökade med 1,5 procent.

Restaurangomsättningen i löpande priser ökade med 6,2 procent i februari, men rensat för prisutveckling och kalendereffekt ökade omsättningen bara med 2,2 procent. Skillnaden beror på att februari i år var en dag längre än februari 2011.

Annons

"Den förhållandevis starka omsättningsutvecklingen i februari är alltså till stor del en konsekvens av att det är skottår i år. Även med hänsyn till detta var dock tillväxten relativt stark i februari. Den kalenderrensade volymtillväxten i omsättningen är den klart starkaste de senaste 5 månaderna, vilket alltså sker i ett mycket svagt konjunkturläge", skriver Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) och Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF) i en kommentar till statistiken.

Restaurangpriserna var oförändrade mellan januari och februari 2012, vilket enligt SHR och DLF beror på att krogmomsen sänktes vid årsskiftet från 25 procent till 12 procent.

"Normalt stiger priserna med några tiondels procent mellan dessa månader", skriver de.

Madeleine Gripsten
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons