Annons
Nyheter

Ohly avgår som partiledare

Lars Ohly meddelade i dag valberedningen att han inte kandiderar som partiledare vid Vänsterpartiets kongress 2012. I november ska valberedningen föreslå vem som är bäst lämpad att efterträda honom.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2011
Lars Ohly.
Lars Ohly.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Partiet har försökt vända på alla stenar efter det misslyckade valet 2010, sade Ohly vid en pressträff i riksdagen. En kommission tillsattes, men partiledningen ville hålla i partiet fram till kongressen i januari 2012.

Men inte heller sedan valet har det går bra för Vänstern i opinionen, konstaterade Ohly. Med tre bra kandidater till partiledarposten känns det lättare att lämna beskedet till valberedningen att han inte ställer upp, sade Ohly.

Annons

– Vi kommer att ha en mycket demokratisk process i valet av ny partiledare, sade Ohly och uttryckte stolthet över att beslutet inte ska fattas i slutna rum.

Vänsterpartiet måste också ta på sig uppgiften att formulera ett alternativ till regeringens ekonomiska politik, sade han. Han lovade att vara en aktiv partiledare fram till kongressen, och aktiv i den förändringsprocess som partiet ska igenom.

Den nya partiledaren ska väljas vid Vänsterpartiets kongress den 5–8 januari nästa år, då Ohly avgår. Inför partiledarvalet pågår också en diskussion om partiet likt Miljöpartiet ska införa delat ledarskap med en man och en kvinna i toppen.

Lars Ohly, född 1957, blev riksdagsledamot 1998 och valdes till partiledare 2004. Han har det senaste året starkt ifrågasatts sedan partiet backat i sammanlagt fyra riksdags- och EU-parlamentsval med honom vid rodret. En rundringning som DN gjorde i början av juli visade att över hälften av partiets distriktsordförande vill ha en ny partiledare.

Innan Lars Ohly blev partiledare var han under många år partisekreterare. Innan dess jobbade han som tågmästare. Han har fortfarande kvar sin anställning på SJ.

Hans beslut att inte ställa upp till omval föregicks av att flera motkandidater trädde fram tidigare i somras. De är riksdagsledamoten och före detta EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt, den ekonomisk-politiska taleskvinnan Ulla Andersson och partiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde.

Partiets valberedning ska i slutet av november föreslå vem som är bäst lämpad att efterträda Ohly.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons