Annons
Nyheter

Obama har landat i Sverige

USA:s president Barack Obama har nu landat på Arlanda.
Nyheter • Publicerad 4 september 2013
Foto: Erik MÃrtensson
USA:s president Barack Obama och Sveriges utrikesminister Carl Bildt.
USA:s president Barack Obama och Sveriges utrikesminister Carl Bildt.Foto: Erik MÃrtensson

Det officiella schemat för president Barack Obamas besök har precis blivit känt.

Vid klockan 10.10 landar Air Force One på Arlanda.

Annons

13.10 möter han Fredrik Reinfeldt i Rosenbad för bilaterala överläggningar.

14.30 håller Obama och Reinfeldt en gemensam presskonferens från Rosenbad.

15.30 kommer presidenten att vara på plats i Stockholms synagoga för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs insatser. Enligt ett pressmeddelande från Vita huset ska Obama göra ett uttalande i samband med besöket i synagogan.

Därefter fortsätter dagen med ett besök på KTH, klockan 16.40. Programmet fokuserar på svenska innovationer inom förnyelsebar energi och miljö.

19.05 fotograferas Barack Obama tillsammans med de nordiska regeringscheferna, med efterföljande middag på Sagerska palatset.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas på att hinna lyfta flera viktiga frågor. Den mest kontroversiella frågan rör, enligt Reinfeldt, frihandel.

Presidenten kommer enligt uppgift till TT att träffa Reinfeldt klockan 13.00. En gemensam presskonferens ska sedan hållas klockan 14.30.

– Det blir en lång dag men det är väldigt bra att han kommer hit så att vi får möjlighet att prata om viktiga frågor, säger Reinfeldt till SVT.

Han framhåller att besöket är ovanligt långt eftersom det inte enbart rör sig om några timmar och att det kommer att finnas tid att ta upp flera frågor under dagen.

– Det blir mycket frihandel, klimatpolitik och världsläget, säger Reinfeldt och beskriver frågan om handel som extra viktig.

Annons

Röster har höjts om alla de frågor som Reinfeldt borde passa på att diskutera med USA:s president – Guantánamo, drönarattacker och avlyssning bland annat.

– Jag har inte sagt att jag har valt bort något. De riktigt kontroversiella frågorna rör frihandel, säger Reinfeldt.

– Jag är naturligtvis också intresserad av bedömningar av världsläget just nu säger statsministern och syftar på Syrien.

På frågan om vad Obama har att lära av Sverige svarar Reinfeldt:

– Att kunna växa som ekonomi men att vara inkluderande och göra det på ett hållbart sätt.

Obamas besök har en stark nordisk prägel. Sveriges välkomstmiddag för den amerikanske presidenten i kväll har formats till en arbetsmiddag mellan Nordens politiska ledare och USA:s president.

Från Danmark, Norge och Island kommer statsministrarna Helle Thorning-Schmidt, Jens Stoltenberg och Sigmundur David Gunnlaugsson. I Finland har presidenten ett starkt grepp över utrikespolitiken. Därför är det inte statsminister Jyrki Katainen utan president Sauli Niinistö som representerar Finland.

Politiskt sett är fördelningen jämn. Medan Thorning-Schmidt och Stoltenberg båda är socialdemokrater företräder Sigmundur David Gunnlaugsson det borgerliga Framstegspartiet och middagsvärden Fredrik Reinfeldt som bekant Moderaterna. President Niinistö står som finländsk statschef ovanför politiken men har ett långvarigt förflutet som partiledare och minister för det konservativa Samlingspartiet.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tänker kräva Barack Obama på besked om USA:s påstådda avlyssning av EU-kontor, när de träffas i kväll, skriver Berlingske.

USA:s signalspaningsbyrå NSA har enligt den spionmisstänkte Edward Snowden övervakat viktiga EU-funktioner med hjälp av programmet Prism.

Annons

Helle Thorning-Schmidt har tidigare kallat uppgifterna om den amerikanska övervakningen för "allvarlig".

– Vi har hela tiden stått bakom att EU ska be om svar från amerikanerna och utgår också ifrån att EU för de svaren. Det kommer jag självklart också att nämna för president Obama, säger den danska statsministern till Berlingske.

Enligt Ritzau kommer Helle Thorning-Schmidt att uttala sitt stöd för en amerikansk militäraktion i Syrien vid mötet med Obama nyhetsbyrån Ritzau.

– Jag kan ansikte mot ansikte få förklara vår inställning till Syrien för president Obama. Vi kan markera för amerikanerna att de har en mycket nära allierad här som de kan räkna med, säger Thorning till Ritzau.

Däremot kommer hon inte att utlova något militärt stöd från Danmark, eftersom regeringen inte tagit ställning till detta.

– Det är uteslutande tal om en politisk, diplomatisk uppbackning för att markera att vi inte ska låta det passera att al-Assad har använt kemiska vapen mot sin egen befolkning, säger hon.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons